Zbytky britských kořenů jsou pryč, MG už nebude vyrábět v Longbridge

Modely MG už z továrny v Longbridge vyjíždět nebudou. | foto: MG

Továrna v Longbridge je do historie britských značek MG a Rover zapsána tučným písmem. Po krachu obou výrobců a převzetí čínskými výrobci však tradice domácí výroby pomalu opadávala. MG se sice do Longbridge vrátilo, ale po pěti letech továrnu zase opouští. Nadobro.

Továrna v Longbridge na jihozápadě Birminghamu vznikla ještě v devatenáctém století, první auto pak z jejich bran sjelo v roce 1906. Postupně se fabrika stala neodmyslitelně spjatá s výrobou automobilů, vedle značek Rover a MG tam vznikaly i modely Mini, Land Roveru nebo British Leyland. Ve velkém ale Longbridge naposledy vyrábělo před rokem 2005, pak přišel kolaps MG i Roveru, obě tradiční značky koupili Číňané a výrobu přesunuli do své domoviny.

MG se do Longbridge nakonec vrátilo, mateřská společnost SAIC tam v roce 2011 přesunula produkci liftbacku MG6. Později přišel na řadu i malý hatchback MG3, většina práce ale byla udělána v Číně. Jenomže řada 6 z výrobního programu značky zmizela a udržovat továrnu v chodu jen kvůli produkci (a to ještě nekompletní) jediného modelu tak nějak postrádá ekonomický smysl. Čínský majitel proto výrobu v Longbridge opět zastavil a ty zbytky přesunul zpět do své domoviny. „Kontrolujeme kvalitu produktů z Číny a jsme s ní spokojení, nepotřebujeme tedy finální úpravy ve Velké Británii,“ řekl Auto Expressu vedoucí prodeje a marketingu MG Matthew Cheyne.

O práci podle BBC přijde jen 25 zaměstnanců. Takto malé číslo je způsobeno i tím, že prodejní, poprodejní a marketingový personál zavření továrny nikterak nepostihne. To platí také o asi čtyřech stovkách zaměstnanců technického centra SAIC Motor. Čínská automobilka dnes produkuje vedle modelu MG3 také SUV MG GS, na příští rok pak chystá premiéru konkurenta Nissanu Juke.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy