Nissan využil situace a koupil podíl v Mitsubishi, výhodné to bude pro obě strany

Nissan kupuje podíl v Mitsubishi, za což může i model Dayz. | foto: Nissan

Mitsubishi se v posledních týdnech dostalo do problémů kvůli podvádění se spotřebou u vybraných v Japonsku prodávaných modelů. Celou kauzu odhalil Nissan, pro něhož tří diamanty některé automobily vyrábí. A právě Nissan oznámil, že odkoupil 34 procent akcií Mitsubishi.

Hlavním kamenem úrazu doposud stále bobtnající kauzy byly nesrovnalosti v tabulkové a reálné spotřebě modelů eK Wagon a eK Space, respektive dvojčat těchto vozů Dayz a Dayz Roox, nosící logo Nissanu. Tyto konkrétní modely byly již oficiální cestou potvrzeny a jejich výroba pozastavena. Postupně ale sílí spekulace, že podobný problém trápí všechna v Japonsku prodávaná Mitsubishi a to až hluboko do devadesátých let. Akciový trh na tuto zprávu zareagoval poklesem ceny za akcii Mitsubishi až o polovinu.

Toho se rozhodl využít Nissan, který dnes oznámil odkup čtyřiatřicetiprocentního podílu v Mitsubishi za 237 miliard jenů (necelých 52 miliard korun). Jedna z největších transakcí v automobilovém průmyslu za posledních několik let znamená, že Nissan bude největším akcionářem třech diamantů. Oficiálně pak mají oba výrobci dále rozvíjet započatou spolupráci, zejména v oblastech oblasti nákupu, sdílených podvozkových platforem, sdílení technologií, společného využívání výrobních závodů a působení na růstových trzích.

Jak moc to bude znamenat prodej pouze přeznačených automobilů je otázkou. Nyní každopádně vypadá celá transakce maximálně výhodně pro obě strany. Mitsubishi na tom totiž není finančně nejlépe a injekce od stabilního a silného partnera jistě přijde vhod. Nissan bude pro změnu moci využít dobré pozice Mitsubishi na některých trzích a také tak získá přístup k know-how ohledně v Japonsku populárních kei cars.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy