Barcelona vyhlásila boj proti starým autům. Jaká pravidla si připravila?

VW Passat | foto: Volkswagen CR

Španělské město Barcelona s dalšími 39 okolními obcemi připravilo pro všechny motoristy výraznou změnu. Tou je nový zákon, omezující vjezd starších aut.

Konkrétně jde o to, že vozy zaregistrované před rokem 1997 budou smět do centra hlavního města jen o víkendu. Oproti tomu ve všední dny bude jejich vjezd zakázán a pokutován. I kdybyste ale plánovali cestu se svým starším vozem do tohoto města, nemusíte se bát.

Zákon vstoupí v platnost až prvního ledna 2019 a podle propočtů se omezení dočká více jak sto tisíc automobilů. Tento počet však nezahrnuje okolní země, z nichž pravidelně svým vozem cestují další tisíce lidí. Ovšem pozor. Od letošního 1. prosince může zastupitelstvo města zakázat stejným vozům vjezd do města v případě, že bude vyhlášen stav mimořádně vysokého znečištění ovzduší.

A jaké jsou benefity pro obyvatele? Ti, kdož vlastní starší vůz, než je uvedeno v zákoně, dostanou šanci využít bezplatnou hromadnou dopravu. „Lidé nám dávají jasně najevo, že se znečištěním ovzduší chtějí bojovat. Jedná se o problém, který má za následek velký počet zdravotních komplikací,“ řekl k celé věci Janet Sanz, místostarosta pro životní prostředí.

Pokud vše půjde podle plánu, vypouštěné emise klesnou jen v Barceloně v příštích pěti letech až o deset procent. Od roku 2025 se pak zde zakáže vjezd osobákům a dodávkám s dieselovými agregáty. Elektro auta tak začínají mít stále větší potenciál.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy