Budoucnost Škody je zelená. Bude ale nový elektromobil skutečně první?

Škoda plánuje sportovní kupé, Model Vision E napovídá, jak by mohl vypadat | foto: Škoda Auto

O zelené budoucnosti Škodovky se neustále spekuluje. Ze zahraničních médií dokonce víme, kdy přijde sériový plug-in hybrid, případně elektromobil. Až v uplynulém týdnu se však v Mladé Boleslavi rozhodli jít s kůží na trh a zveřejnit svůj plán na příštích zhruba osm let.

Škoda Vision E se ukáže již za pár týdnů v Šanghaji a bude to průlomový model. SUV-kupé na platformě MEB s dvojicí elektromotorů, dojezdem 500 kilometrů a autonomním řízením na třetím úrovni. To Škoda ještě ve své nabídce nikdy neměla, brzy se to ale stane realitou. A nepůjde pouze o Kodiaq se sportovnější karosérií.

Škoda plánuje sportovní kupé, Model Vision E napovídá, jak by mohl vypadat | foto: Škoda Auto

První „zelená“ Škoda totiž k prodejcům dorazí již v roce 2019. Bez dalších podrobností hovoří tisková zpráva o plug-in hybridním Superbu. Můžete namítnout, že už dříve existovaly ekologické verze GreenLine a i dnes jsou v portfoliu modely G-Tec s pohonem na CNG. Elektromotor ale ve svých útrobách nevozí žádný z těchto automobilů.

V roce 2020 se pak dočkáme čistého elektromobilu. Jde skutečně ale o prvního v sériové produkci značky? Ano, za modely Eltra na základech Favoritu a Favoritu Pickup totiž stojí Škoda Elcar Ejpovice, pobočka plzeňské škodovky. Octavia Green E-Line byla pro změnu jen experimentálním cvičením. Onen první elektromobil doplní do roku 2025 další čtyři bezemisní vozy z nejrůznějších segmentů. Všechny by měly využívat modulární koncernovou platformu MEB.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy