Formule 1 pro čtyři je od Mercedesu. Panamera se třese strachy

Mercedes-AMG GT Concept ukazuje možnou konkurenci Porsche Panamera. | foto: Mercedes-AMG

Éra čtyřdveřových kupé započala někdy v roce 2004 představením Mercedesu CLS první generace. Kritika malého prostoru vzadu nad hlavou rychle vystřídala chvála elegantního vzhledu. Proto přišla i druhá generace a velice pravděpodobně se chystá i ta třetí. Její možnou podobu naznačuje Mercedes-AMG GT Concept, myslící si trochu i na pozice Porsche Panamera.

Divize AMG letos slaví padesáté narozeniny a moc lepších dárků než takto atraktivní koncept si ani nemohla dát. Jedná se o třetí model, který si technici v AMG vyvíjeli úplně sami a v budoucnu by mohl stát nejen inspirací chystanému pokračovateli CLS, ale též nové limuzíně v rodině AMG GT. S ní ostatně sdílí mnohá stylistická řešení, kupříkladu přední masku Panamericana, aktivní klapky v nasávacích otvorech, kapotu zasahující až k podběhům nebo zadní karbonový difuzor s centrální koncovkou výfuku.

Nová jsou úzká přední světla s denním svícením s technologií „nano active fiber“. Tu využívají i zadní lampy, zatímco vpředu jsou plnohodnotné LED diody. Za koly se zlatými elementy se skrývají karbon-kermaické brzdy s bronzovými třmeny. Pod kapotou se objevuje kombinace spalovacího a elektrického motoru, zvaná EQ Power+ (ano, najdeme ji i v útrobách monopostu formule 1). Objevit se má v budoucnu u všech modelů Mercedes-AMG. Jejím základem je dvakrát přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec, který v kombinaci s již zmíněným elektromotorem dává 600 kW (816 k).

Stovku pokoří limuzína za méně než tři sekundy, a to i díky pohonu všech kol 4Matic+ s vektorováním točivého momentu. Baterie s neupřesněnými parametry patří do modulární rodiny, u níž je možné kapacitu navyšovat, nebo naopak snižovat. Nabíjet lze také pomocí rekuperace brzdné energie. Závěrem se sluší dodat, že AMG GT Concept umí jet v elektrickém, hybridním i čistě spalovacím režimu, o výrobě zatím automobilka mlčí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy