Chevrolet spolupracuje s armádou, co vzejde z tohoto partnerství?

Prototyp Chevorletu Colorado v úpravě pro americkou armádu | foto: General Motors

Americká armáda stojí za neuvěřitelným množstvím vynálezům a nových technologií. V současnosti spojili armádní experti své síly s inženýry z automobilového koncernu General Motors. Co je předmětem této zvláštní spolupráce?

Armáda Spojených států amerických si již delší dobou pohrává s myšlenkou použít u bojových vozidel pohon využívající palivové články. Právě proto spojila své síly s americkým automobilovým koncernem General Motors. Prvním dítkem této vzájemné spolupráce je speciální prototyp terénního pick-upu Chevrolet Colorado.

Tento drsně vyhlížející pick-up vznikl v překvapivě krátkém čase. Za méně než rok dokázali inženýři běžnou platformu Colorada zkrátit, pro usnadnění manévrování. Proběhla také velká úprava zavěšení a tlumení, která má zvýšit průchodnost vozu těžkým terénem. K tomu také přispívají obrovská, 37“, kola, které se nezaleknou žádné překážky.

Zdaleka nejzajímavější jsou ale změny v pohonném systému vozu. Jak bylo již zmíněno, zážehový motor Colorada byl nahrazen ekvivalentem, využívající palivové články. Největší výhodou tohoto systému je jeho přenosnost. Celý spalovací systém totiž lze z vozu jednoduše odpojit a přemístit prakticky kamkoli, kde může sloužit jako účinný generátor elektrické energie. Další velkou výhodou systému palivových článků, která se armádě zamlouvá je minimální hlučnost systému a minimum tepelné energie v průběhu přeměny vodíku na elektřinu. Obě tyto skutečnosti mohou armádě pomoci při pohybu na bojišti a snížit šance, že budou jednotky ve vozech spatřeny.

Vývojový prototyp velkolepého Colorada v současné době prochází posledními úpravami a od příštího roku se může těšit na zahájení tvrdých armádních testů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy