Hyundai Ioniq přichází v elektrické verzi, ujede méně než konkurence

Hyundai Ioniq přichází také v elektrické verzi, ujede 169 kilometrů. | foto: Hyundai

Hyundai Ioniq je jihokorejská odpověď na dlouhodobý úspěch Toyoty Prius. Nebylo by to ale „velké H,“ kdyby se japonskou konkurenci nepokusilo porazit. A tak se vedle hybridu a plug-in hybridu dočkáme i čistě elektrického modelu, jehož prvotní specifikace a fotografie Hyundai aktuálně zveřejnil.

Ioniq Electric je v zásadě totožný jako Ioniq Hybrid. Stojí na stejné platformě pro hybridní a elektrická vozidla, má dokonce stejnou délku 4470 milimetrů, šířku 1820 milimetrů, výšku 1450 milimetrů i rozvor náprav 2700 milimetrů. První skutečně výraznou změnu tak zaznamenáte až při pohledu na masku chladiče, která je ve jménu aerodynamiky zaslepená. V podstatě tak jde jen o jinak lakovaný segment předního nárazníku.

Světla jsou u vyšší výbavy LED diodová, u nižší mají pouze diody pro denní svícení. Šestnáctialcová kola dostala aerodynamicky optimalizovaný design, ze stejného důvodu je vzadu decentní spoiler. Dá se předpokládat, že základní architektura kabiny zůstane stejná jako u hybridu, proto pouze připomeneme pětipalcovou obrazovku rádia u nižší výbavy N a osmipalcový displej infotainmentu s navigací u vyšší výbavy Q.

Více nás samozřejmě zajímá samotný elektromotor o výkonu 120 koní, jemuž dodává energii lithium-iontová polymerová baterie o kapacitě 28 kWh. Jejím výrobcem je LG, umístěná je pod zadními sedadly. Akční rádius liftbacku je 169 kilometrů, maximální rychlost dosahuje hranice 165 km/h. Základní cena na korejském trhu je 40 milionů wonů (cca 800 000 korun), vyšší výbava Q přijde na 43 milionů wonů (cca 860 000 korun). Prodej začne 6. května.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy