Jihokorejský Prius je na světě, Hyundai Ioniq přijde hned ve třech verzích

ar6, 18. ledna 2016, 02:15 Google+

Vyvinout soupeře pro Toyotu Prius se Hyundai snaží už dlouho, žádná hybridní verze Elantry nebo Sonaty mu však příliš úspěchů nepřinesla. Změnu by mohl přinést Ioniq, první model jihokorejské automobilky, který byl navržen čistě jako ekologický.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hyundai Ioniq bude k dispozici jako hybrid, plug-in hybrid a elektromobil.

Hyundai Ioniq bude k dispozici jako hybrid, plug-in hybrid a elektromobil. | foto: Hyundai

Sdílejte článek

Hned na začátek je třeba říct, že s 4470 milimetrů dlouhým, 1820 milimetrů širokým a 1450 milimetrů vysokým Ioniqem má Hyundai velké plány. Vždyť vedle aktuálně představeného hybridu dojde v následujících měsících také na plug-in hybrid a čistý elektromobil, čímž bude etalon všech ekologicky smýšlejících překoná. Prius umí být jen hybridní, případně plug-in hybridní, tyto tři verze jednoho modelu dokonce nedokáže nabídnout žádný z potenciálních konkurentů.

img-responsive

Hyundai to s konkurentem Priusu myslí vážně, Hyundai Ioniq.. | foto: Hyundai

Na designu je vidět, komu se Jihokorejci chtěli připodobnit především. Samozřejmě, tvar karosérie je dělaný především s ohledem na aerodynamiku, konec konců součinitel odporu vzduchu je jen cx = 0,24, přesto se nelze ubránit dojmu, že Prius stál novému Hyundai možná až příliš vzorem. Přední části dominuje hexagonální maska chladiče, plynule navazující na HID světla s LED diodami denního svícení. Další diody jsou kolem decentních nasávacích otvorů, přičemž jejich funkcí je dobře fungovat hlavně za tmy. Vzadu je to nejen o rozděleném oknu, ale též spoileru a difuzoru, upravující proudění vzduchu. Ze stejného důvodu je zakrytá část podvozku a 15- nebo 17palcová kola mají speciální design a pneumatiky s nižším valivým odporem od Michelinu. V případě větších ráfků je do gumy přidán křemen. Na výběr bude devět barev karosérie, jim bude kontrastovat černá maska chladiče.

Také interiér je v duchu nejlepších ekologických tradic, když na jeho výrobu bylo použito velké množství recyklovatelných nebo alespoň „eco-friendly“ materiálů. Tak například vnitřní část dveří je z recyklovaného plastu s příměsí dřeva a sopečného kamene. Koberečky a strop pro změnu používají příměsi cukrové třtiny, metalická barva na některých komponentech má složky extrahované ze sójového oleje. Přístrojová deska využívá ve vyšších stupních výbavy sedmipalcového displeje, který zobrazuje nejen běžný rychloměr a otáčkoměr, ale také informace o stavu nabití baterií nebo používaném typu pohonu. Multimediální systém se sedmi- nebo osmipalcovou obrazovkou (Blue Link 2.0) je vybaven rozhraním Apple CarPlay a Android Auto, jeho součástí je ale i navigace s funkcí ECO-DAS, která umí vypočítat co nejvýhodnější trasu pro úsporu paliva. Součástí standardní či příplatkové výbavy bude dále bezdrátová nabíječka, vyhřívání obou řad sedadel, audiosystém JBL Premium Sound nebo chytrá dvouzónová klimatizace s úsporným režimem (umí mimo jiné ochlazovat jen řidiče). Co se týče prostoru, bude Hyundai se 750 litry pro zavazadla po sklopení sedadel, jako i rozvorem 2700 milimetrů a z toho plynoucím místem pro cestující, na špičce segmentu.

Porovnání s Toyotou Prius

  Hyundai Ioniq Toyota Prius
Rozměry (d/š/v): 4470/1820/1450 mm 4540/1760/1470 mm
Rozvor: 2700 mm 2700 mm
Spalovací motor: 105 k/147 Nm 98 k/142 Nm
Elektromotor: 43,5 k/170 Nm 72 k/163 Nm
Systémový výkon: 141 k/235 Nm 122 k/nezjištěno
Převodovka: 6 DCT CVT
Spotřeba: 4,5 l/100 km 3,0 l/100 km

Pohonná jednotka hybridu je složená ze zážehové šestnáctistovky GDI o výkonu 105 koní při 5700 ot./min s točivým momentem 147 Nm při 4000 ot./min a elektromotoru o výkonu 43,5 koně s točivým momentem 170 Nm. Systémový výkon vozu je 141 koní při 5700 ot./min, točivý moment se liší podle zařazeného stupně šestistupňové dvouspojkové automatické převodovky – na prvním stupni je 265 Nm, mezi druhým a šestým stupněm už jen 235 Nm. Převodovka dokáže pracovat v režimech Sport a Eco, jejichž funkce jsou dané již názvem. Sportování v pravém slova smyslu ale nečekejte. O přísun energie elektrické jednotce se starají lithium-iontové polymerové baterie, uložené pod zadními sedadly. Kvůli nim umí Ioniq jet i čistě na elektřinu s maximální rychlostí 120 km/h. V nejčastěji využívaném kombinovaném režimu si nováček nárokuje 4,5 l/100 km.

Zavěšení vpředu i vzadu (víceprvek s dvojitými spodními rameny) je vyrobeno z hliníku, čímž se povedlo ušetřit deset kilogramů. Necelých dvanáct a půl kila shodily hliníková kapota a víko zavazadlového prostoru. Karosérie je až z 53 procent vyrobena z vysokopevnostní oceli, čímž vzrostla nejen tuhost, ale také klesla hmotnost. Celkově váží hybridní model, v nejlehčí specifikaci, jen 1380 kilogramů. Bezpečnost má kromě sedmi airbagů na starosti také sledování mrtvého úhlu, asistent při změně jízdního pruhu, hlídání dopravy za vozidlem, varování při vybočení ze zvoleného směru, udržování v jízdním pruhu, brzdový asistent nebo „chytrý“ tempomat.

Hyundai Ioniq se zatím představil pouze na domácím trhu, Evropa se ho však dočká už za měsíc a půl v Ženevě, Severní Amerika si bude muset počkat na dubnovou výstavu v New Yorku. Cena začíná na 22 950 000 wonech (cca 467 000 korun), nejdražší model vychází na 27 550 000 wonů (cca 560 000 korun). Na výběr bude celkem pět výbavových stupňů.

Vytisknout

Diskuze: Jihokorejský Prius je na světě, Hyundai Ioniq přijde hned ve třech verzích

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Jay Leno a Ford F-150 Harley-Davidson

Ford a Jay Leno budou dražit jedinečný model F-150 Harley-Davidson

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud