Kauza Dieselgate u Volkswagenu - Evropské zákazníky nikdo neodškodní!

Audi Q7 3.0 TDI (2015) | foto: Roman Havlín

Volkswagenu se povedlo s aférou Dieselgate provést snad největší skandál za celou automobilovou historii a o to víc vás asi zarazí, k čemu se teď VW odhodlal.

Zatímco v USA se ze strany VW rozjel program "Goodwill Package", jenž poškozeným majitelům s dotčenými vozy s motory TDI daruje platební kartu Visa přednabitou na 500 dolarů a pětisetdolarovou kartu, použitelnou k nákupu v dealerstvích Volkswagenu, v Evropě nedostanou majitelé těch samých aut ani korunu.

Koncern Volkswagen tak pouze doplatí daňové rozdíly, vyplývající ze zvýhodnění nízkoemisních modelů na některých trzích. V přepočtu 8,5 milionů evropských majitelů si tak asi musí říkat, proč sakra nebydlí v Americe. Tam by se o ně Volkswagen postaral mnohem lépe a víc by si svého zákazníka vážil.

Další malou ranou do znaku VW je i fakt, že problémy s falšováním emisí má i třílitrový šestiválec TDI. Ten je umístěn v 75 tisících autech od Volkswagenu, Audi a Porsche a jezdí... ano, po amerických silnicích. Volkswagen ale trvá na tom, že pomocné zařízení AECD je v Evropě zcela legální a nepovažuje ho za problematické, a to ani v USA. Prý se jedná o pouhý administrativní problém a dotyčná "technologie" má zajišťovat, aby katalyzátor, po nastartování studeného motoru, rychle dosáhl své provozní teploty.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy