Konečně hlas zdravého rozumu. Němci řekli NE zakázu spalovacích motorů

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Evropská komise navrhla zakázat od roku 2035 v EU výrobu aut se spalovacími motory. Proti tomuto se nyní postavilo Německo. Tamní ministerstvo dopravy vidí potenciál v obnovitelných palivech.

Své jasné "NE" návrhu Evropské komise k zákazu výroby vozů se spalovacími motory řeklo Německo ústy svého ministra dopravy Volkera Wissinga. Ten namísto nesmyslného a slepého směřování jen jedním směrem, vidí možnou budoucnost v syntetických palivech. Syntetická paliva jsou potenciálně kompatibilní s již běžně využívanými vozidly a umožnila by jim jezdit i v nadcházejících letech při snížení jejich emisí.

Podle pana ministra Volkera Wissinga „nemůžem do budoucnu spoléhat pouze na elektrickou nebo vodíkovou mobilitu“ a „musíme zůstat technologicky neutrální."

Audi | foto: Audi

Spalovací motory na syntetická paliva jsou ve výsledku dokonce mnohem ekologičtější, než vozy na elektrický pohon. Automobilka Audi nedávno představila nové naftové motory V6 o výkonu 210 kW, které při spalování syntetické nafty mají nižší emise o 70 až 95 %. To znamená, že nové Audi s 286 koňmi bude mít emise mezi 7 až 42 g CO2 na 100 km. Běžný elektromobil nabíjený ze sítě v České republice má emise CO2 okolo 80 g na 100 km.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy