Do Česka přibyly ojeté skvosty, ale i auta, na která se dívalo přes prsty

Rolls Royce Ghost je aktuálně velmi žádaným modelem předevší na trzích v Asii a USA | foto: Rolls Royce

Dovoz ojetých osobních aut od začátku roku do konce dubna vzrostl meziročně o 21,5 procenta na 57.729 vozů. Dovozy se téměř vyrovnaly prodejům nových aut. Ty byly ve stejném období jen o 4400 vozidel vyšší. Průměrné stáří dovážených ojetých vozů je 10,5 roku, přičemž podíl vozidel starších deseti let je 51 procent. Starších 15 let je 22,4 procenta. Vyplývá to podle ČTK z údajů Svazu dovozců automobilů.

Nejvíce dováženou značkou je domácí Škoda s 12.286 vozy, následuje Volkswagen s 11.653 auty a Ford s 4247 ojetými vozy. Na dalších místech jsou prémiové BMW (3230), Mercedes (2986) a Audi (2640). Češi si dovezli také 32 ojetých Ferrari nebo 16 Lamborghini, 12 Rolls-Royce a devět automobilů Trabant.

"Pokračující vysoké tempo dovozů se sice v dubnu mírně zpomalilo, hlavní problémy však zůstávají stejné – tuzemský trh zaplavují stará vozidla s vysokou spotřebou, vysokými emisemi a v mnoha případech i s problematickým původem. V době, kdy řidiči platí za benzin a naftu nejvíce v historii a po ojetinách přetrvává vysoká poptávka, je to pro spotřebitele jednoznačně negativní vývoj," uvedla generální ředitelka Aures Holdings Karolína Topolová. Do skupiny patří autobazary AAA Auto, Mototechna, Auto Diskont a Driverama.

Prodej nových osobních aut na českém trhu za čtyři měsíce roku klesl o 9,35 procenta na 62.105 vozů. Důvodem je podle svazu přetrvávající nedostatek dílů kvůli covidu a válce na Ukrajině.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy