Jak připravit vaše auto na silné mrazy? Tyhle kroky nepodceňujte

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 8. prosince 2017, 12:22 Aktualizováno 12.12.2017, 13:35 Google+

Každá zima je prověrkou stavu našich automobilů. Pokud vás zastihne problém na horském parkovišti bez dosahu technické pomoci, pravděpodobně budete přemýšlet, co jste zanedbali. Nabízíme deset rad, které vám pomůžou předcházet nepříjemným situacím.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

1. Zimní pneumatiky
Základní a jeden z nejdůležitějších prvků při řízení v zimním období. Ne nadarmo patří k zákonným požadavkům na vybraných komunikacích. Zimní pneumatiky nejsou důležité pouze při jízdě na sněhu a ledu, ale zajišťují kratší brzdnou vzdálenost a udržení zvolené stopy při teplotách přibližně od 7 °C níže.

2. Kontrola stavu chladící kapaliny
Tento úkon trvá jen několik desítek vteřin a čidlo, které změří teplotu, při které chladící kapalina zmrzne a může napáchat škody, má každý servisní technik. OMV proto vřele doporučuje, ověřit si její stav, než nadejdou mrazy.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: OMV

3. Kontrola stavu baterie
Špatná kondice baterie může zapříčinit problém, když budete chtít večer po lyžování nastartovat. Požádejte servisního technika o rychlou kontrolu, nebo zkontrolujte stav baterie v domácích podmínkách voltmetrem. Při vypnutém zapalování vyčistěte kontakty baterie a změřte její napětí. V optimálním případě byste měli naměřit hodnotu mezi 12,4 a 12,7 V. Nižší napětí znamená minimálně potřebu jejího dobití.

4. Nemrznoucí kapalina do ostřikovačů
Tento bod nepodceňujte a dolijte kapalinu, např. OMV Caristal, ideálně dřív, než klesne teplota na více hodin pod nulu. Zamrznutí kapaliny v systému může způsobit zbytečné popraskání rozvodových hadiček nebo čerpacího systému. Pokud máte v nádržce jen zbytek letní směsi, dolijte ji, pokud máte nádrž plnější, odstříkejte. Zde se nevyplatí šetřit. Poté ostříkněte několikrát přední i zadní sklo, aby se nemrznoucí kapalina dostala do celého systému, až k tryskám. Také se vyplatí mít v autě alespoň menší zásobu pro případ, že vám za špatného počasí při jízdě dojde.

5. Prémiové palivo
Pokud chcete zlepšit zimní starty a preventivně prodloužit životnost pohonné jednotky, dopřejte motoru svého vozu prémiové palivo, například OMV MaxxMotion. To se týká především nafty, ve které se při nízkých teplotách sráží parafíny. Speciální složky přidávané do prémiového paliva tomuto jevu zabraňují. Získáte lepší chod, delší životnost a maximální využití výkonového potenciálu motoru, a to nejen v zimě.

6. Olej
Málokdo mění olej v motoru s ohledem na sezónu. Přesto i olej má vliv na to, jak dobře ráno nastartujeme a jak rychle začne motor dobře mazat. Orientovat se můžete podle označení oleje, které typicky vypadá takto - SAE 15W-40, SAE 5W-40 a podobně. Čím je první udávané číslo nižší, tím tekutější bude při nízkých teplotách a tím rychleji zajistí plnohodnotné promazání celého motoru.

7. Sněhové řetězy
Patří do výbavy, která by v zimě v autě neměla chybět. Možná je za celou zimu nevyužijete, ale pokud přes noc nasněží a vy budete parkovat v kopci, mohou se stát nepostradatelným doplňkem i ve městě. Jakmile najedete na udržovanou vozovku, řetězy sundejte, kvůli riziku poškození jich samotných, auta i povrchu silnice. A ještě jedno upozornění – věděli jste, že maximální povolená rychlost při jízdě s řetězy je 50 km/h? Abyste předešli rozpakům a promrznutí, vyzkoušejte si jejich nasazení nanečisto za příhodnějších podmínek, než je sněhová vánice.

8. Silikonová prevence
Už se vám stalo, že přimrzlé těsnění dveří znemožnilo otevření auta? Jedná se o velmi nemilou záležitost. Pokud je to jen trochu možné, vyhněte se násilnému odtrhávání takto zamrzlých dveří či oken, těsnění může utrpět trvalé poškození. Aby se vám to nestalo, potřete gumu silikonem, který je k dostání buď ve spreji nebo ještě lépe v lahvičce s aplikační houbičkou, která zaručí, že se silikon dostane jen tam, kam patří.

9. Rozmrazovač, škrabka na okna a košťátko
Rozmrazovač je lahvička nebo sprej s obrovským významem, který poznáte ve chvíli, kdy bude nejhůř. Pomůže vám dostat se za všech podmínek do auta, zbavit se těžko odstranitelné námrazy a zajistit propustnost tryskám ostřikování oken, jejichž ústí může zvenku zamrznout, i když v systému máte nemrznoucí směs. Rozmrazovač mějte v kufru, který jde ve velkých mrazech otevřít většinou lépe než dveře. Pokud chcete být důslední, malý rozmrazovač noste v kapse bundy. Škrabka na okna je povinností, nejlepší je taková, která obsahuje zároveň ochranu ruky před sněhem a mrazem. Košťátkem se zbavíte sněhové pokrývky z karoserie, oken i světlometů.

10. Rukavice a deka
Tuto výbavu oceníte nejvíc ve chvíli, kdy budete nečekaně nasazovat řetězy. Kdo si jednou zkusil tuto činnost s holýma rukama nebo v čistém oblečení, má zážitek na celý život.

Vytisknout

Diskuze: Jak připravit vaše auto na silné mrazy? Tyhle kroky nepodceňujte

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Vůz policejního oddělení Miami Beach, Ilustrační foto

Konec pokut za přestupky? Policistům docházejí bločky, nové nejsou

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud