Karosa NO 80 vedla dvojí život. Ráno a večer přepravovala lidi, přes poledne náklad

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 16. ledna 2018, 12:16 Aktualizováno 16.1.2018, 13:56 Google+

V dnešní době levných osobních automobilů a husté sítě zastávek městské dopravy není cestování do práce ani za zábavou žádný problém. V dřívějších letech však museli lidé i podniky čelit problémům, jak efektivně přepravit lidi do práce a zároveň co nejméně mrhat financemi. Odpovědí pak mohly být autobusové návěsy, jakým byl i projekt Karosa NO 80.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Karosa NO 80

Karosa NO 80 | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Autobusové návěsy vznikají po světě již od dvacátých let dvacátého století, nicméně svůj největší rozmach zažívají až v období během a po druhé světové válce, kdy je nedostatek techniky a lidi je potřeba přepravovat co nejefektivněji. Výroba autobusových návěsů byla navíc jednoduchá, laciná a skýtala mnoho výhod, včetně možnosti návěs jednoduše odstavit a připojit za tahač třeba klasický valník či jiný návěs.

Ke konci čtyřicátých let však popularita autobusových návěsů opadá a to zejména v západních zemích, neboť se stále markantněji projevují jejich neduhy. Mezi ty patřil například nižší komfort, potřeba vícečlenné posádky (řidič v tahači a průvodčí v návěsu), horší manévrovatelnost a několikrát došlo i k samovolnému odpojení.

V jiných částech světa však autobusové návěsy zůstaly populární napříč celým dvacátým stoletím a v některých místech je možné zažít jízdu s nimi i dnes. Například Mnichov si objednal několik návěsů v roce 2013 a je připraven je v případě zhoršené dopravní situace uvést během chvíle do provozu. Jedná se tak o praktickou a ekonomicky výhodnou variantu, kdy k návěsu stačí sehnat pouze tahač.

Snaha o výrobu autobusového návěsu se dá najít i v historii Československa, konkrétně v roce 1958. Tehdy totiž bylo rozhodnuto o vývoji unifikované řady autobusů sestávající z autobusu Škoda SB, autobusu Škoda 706 RTO, kloubového autobusu Škoda RTO-K o délce 16 metrů, autobusového přívěsu Karosa B 50 a právě autobusového návěsu NO 80 (Návěs osobní).

Dobová prezentace autobusového návěsu Karosa NO 80 (0:25) | zdroj: youtube.com

Prototyp autobusového návěsu postaveného na konstrukci autobusu Škoda 706 RTO byl zhotoven ke konci roku 1960, následující rok byl představen odborné veřejnosti a následně nasazen do zkušebního provozu. Návěs byl 10550 mm dlouhý, 2400 mm široký, 2980 mm vysoký a vážil 5500 kilogramů.

V jeho útrobách obložených umakartem se nacházelo místo pro celkem 80 cestujících, přičemž 51 míst bylo určeno k sezení a 29 ke stání. Sedačky čalouněné umělou kůží byly rozmístěny po obou stranách návěsu a dovnitř se nastupovalo jedinými mechanickými dveřmi umístěnými v přední části návěsu. Pro vyšší komfort byl navíc návěs vybaven vlastním naftovým topením a rádiem.

Podobně jako u ostatních autobusových návěsů vyvíjených ve světě, i zde byl největší benefit v podobě univerzálnosti. Počítalo se tak se zájmem zejména ze strany podniků, které by pomocí návěsu svážely zaměstnance na vzdálenější místa a poté by za tahač připojily například návěs s materiálem. V potaz však byla brána i možnost nasazení u armády. 

Ve stejné době se však v Karose pracovalo na novém autobusu řady Š, který nakonec dostal přednost a z plánované unifikované řady se tak sériové výroby dočkal pouze autobus Karosa RTO. Z ostatních modelů se dochovaly nanejvýš prototypy.

Podle hesla nic nazmar se však i prototypy nakonec dočkaly plného zapojení do "budování socialismu". Autobusový návěs NO 80 byl nejdříve ve zkušebním provozu několika podniků ČSAD a v roce 1962 byl natrvalo předán ČSAD Bratislava.

Zde se NO 80 osvědčil přesně tak, jak bylo původně zamýšleno. Byl totiž nasazen v okolí města Šaľa, kde vznikly chemické závody na výrobu hnojiv. Dlouhých 17 let tak tahač 706 RTTN nejdříve svážel zaměstnance v návěsu NO 80 a poté byl využíván v klasické nákladní přepravě.

Co se s NO 80 dělo od konce sedmdesátých let nemáme tušení, nicméně na přelomu tisíciletí se podařilo jeho vrak objevit na Slovensku a tak započala poměrně zdlouhavá, náročná a bezpochyby i nákladná renovace jeho celokovové polosamonosné karoserie. Veřejnosti pak byl představen spolu s renovovaným tahačem Škoda 706 RTTN v létě roku 2007 v Praze. V posledních letech se pak objevuje na různých akcích a je možné se s ním svézt v rámci vyhlídkových jízd.

Vytisknout

Diskuze: Karosa NO 80 vedla dvojí život. Ráno a večer přepravovala lidi, přes poledne náklad

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Lexus CT 200h

Tesle roste silná konkurence, první čistě elektrický Lexus má dorazit už za dva…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud