Modernizovaný Hyundai Ioniq míří na trh. Ekologie startuje na 600 tisících a stoupá...

AutoRoad.cz, 12. září 2019, 23:52 Google+

Hyundai Motor uvádí na trh novou modelovou řadu IONIQ s rozsáhle vylepšenou konektivitou a designem, z níž si mimořádnou pozornost zaslouží nejnovější verze revolučního elektromobilu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nový Hyundai Ioniq Electric

Nový Hyundai Ioniq Electric | foto: Hyundai

Sdílejte článek

IONIQ byl v době své premiéry v roce 2016 prvním automobilem na světě koncipovaným od začátku pro tři různé elektrifikované pohony – hybridní, hybridní s možností vnějšího nabíjení a výhradně elektrický. Nabídka modelové řady IONIQ byla nyní vylepšena rozšířenou technickou výbavou a modernizovaným vzhledem. Hyundai znovu potvrzuje své postavení lídra budoucí mobility, zatímco ostatní výrobci svá první ekologická vozidla teprve plánují nebo zahajují jejich prodej.

Nový IONIQ Electric (cena od 949 990,-), jehož původní verzi testovali novináři v Amsterdamu v roce 2016, je stejně jako verze Plug-in (cena od 849 990,-) a Hybrid (cena od 649 990,-), vybaven vyspělými službami Bluelink v oblasti konektivity, souborem asistenčních systémů a prvků aktivní bezpečnosti SmartSense™ a nejmodernějšími funkcemi informačních a zábavních systémů. Navíc byl vylepšen také jeho vnější a vnitřní design. Řidiče nového modelu IONIQ Electric navíc potěší o 36 % větší kapacita pro ukládání elektrické energie (nyní 38,3 kWh) díky modernizované sadě akumulátorů. Dojezd v reálných podmínkách silničního provozu je nyní 311 km.

„Náš nový model IONIQ Electric navazuje na úspěch první generace díky řadě vylepšení v oblastech konektivity, celkového dojezdu a designu,“ říká Thomas A. Schmid, provozní ředitel společnosti Hyundai Motor. „Co se týče vozidel Hyundai pro ekologickou mobilitu, je IONIQ průkopníkem, protože nabízí našim zákazníkům všechno, co požadují, díky uživatelsky přívětivým vyspělým technologiím, které usnadňují život.“

img-responsive

Hyundai Ioniq | foto: Hyundai

Nový IONIQ se třemi elektrifikovanými pohony poskytuje inovativní řešení pro mobilitu

Původní IONIQ se může pochlubit více než 60 000 vozy, prodanými od jeho uvedení na trh v roce 2016, a díky tomu se stal jedním z hlavních pilířů progresivní řady produktů značky Hyundai pro budoucí mobilitu. Hyundai je výrobcem automobilů s nejširším portfoliem elektrifikovaných pohonů, které zahrnuje také průkopnické NEXO, vybavené revolučním elektrickým pohonem s palivovými články na vodík, a elektromobil KONA Electric. Nejnovější edice modelu IONIQ je dalším logickým krokem v rámci pokračující modernizace produktové řady a snahy zpřístupňovat čistou mobilitu ještě většímu počtu motoristů.

Vylepšená nová edice modelu IONIQ, prvního vozidla na světě, koncipovaného pro tři odlišné elektrifikované pohony, naplňuje i nadále své poslání nabízet spotřebitelům možnost vybrat si ekologické vozidlo, které nejlépe vyhovuje jejich požadavkům.

img-responsive

Hyundai Ioniq Hybrid | foto: Hyundai

Kapacita akumulátorů nového modelu IONIQ Electric byla zvýšena z 28 kWh na 38,3 kWh. Díky tomu mohou řidiči překonávat větší vzdálenosti mezi nabíjením. Nový IONIQ Electric se tak může pochlubit o 36 % větší kapacitou pro uložení elektrické energie, která umožňuje celkový dojezd 311 km. Elektromotor poskytuje nejvyšší výkon 100 kW (136 k) a maximální točivý moment 295 Nm. Elektromobil je standardně vybaven výkonnější nabíječkou 7,2 kW (doposud 6,6 kW) pro nabíjení střídavým proudem ze zásuvky typu 2. Při použití stojanu pro rychlé nabíjení výkonem 100 kW lze akumulátory nabít na 80 % kapacity za pouhých 54 minut.

Nový IONIQ s novou úrovní konektivity

Nový IONIQ je vybaven systémem síťového propojení vozidla Hyundai Bluelink. Integrovaná telematika umožňuje řidiči modelu IONIQ Electric na dálku ovládat klimatizaci vozidla prostřednictvím aplikace pro chytré telefony, zatímco u všech verzí modelu IONIQ je tímto způsobem možné dálkově zamknout nebo odemknout dveře. Díky systému Bluelink je prostřednictvím aplikace možné také dálkově ovládat a případně naplánovat nabíjení.

img-responsive

Nový Hyundai Ioniq Electric | foto: Hyundai

Hyundai s novým modelem IONIQ zavádí také eCall. K telefonickému spojení se záchrannými službami dojde automaticky po aktivaci airbagů nebo stisknutím tlačítka umístěného nad vnitřním zpětným zrcátkem. Nejbližší záchranné službě jsou zároveň odeslány důležité informace (informace o vozidle, čas nehody, směr jízdy, informace o airbagu a senzoru nárazu).

Pokud si zákazník vybere pro nový IONIQ na přání dodávaný satelitní navigační systém s 10,25“ displejem, může využívat služby Hyundai LIVE Services. Řidič obdrží pětileté bezplatné předplatné, které nabízí nejaktuálnější informace o počasí, dopravě, místech měření rychlosti jízdy (pokud to legislativa umožňuje), parkování na ulicích a v parkovacích budovách, nejbližších prodejcích nebo nabíjecích stanicích v blízkém okolí a umožní vyhledávání objektů zájmu.

Na přání dodávaný multimediální systém s audiovizuálními a navigačními funkcemi zobrazuje na 10,25“ dotykovém displeji, s funkcí děleného zobrazování, nejrůznější užitečné informace. Systém kromě toho disponuje funkcí hlasového ovládání s připojením ke cloudu, a to v šesti jazycích (pouze se systémem Bluelink). Uživatelé si mohou individualizovat vylepšený displej výběrem ze dvou verzí hlavní plochy a možností upravit si zobrazované ikony a funkce. Již základní informační a zábavní systém standardně disponuje funkcemi Android Auto a Apple CarPlay. Díky nové funkci Multi-Bluetooth (standardně pouze ve spojení s 10,25“ multimediálním systémem) si mohou řidiči nového modelu IONIQ připojit k vozidlu dva telefony současně a poslouchat hudbu přenášenou prostřednictvím Bluetooth z obou telefonů.

Modernizovaný vnitřní design

Nově navržený interiér nového modelu IONIQ zahrnuje nejen nové komfortní funkce, ale také nové stylistické prvky, které umocňují jeho sofistikovanou image. Kromě standardního čalounění sedadel tkaninou šedá Fossil mají zákazníci na výběr čtyři barvy kůže: šedá Fossil, šedá Shale, červená Umber (výhradně pro verze Hybrid a Plug-in) a Electric Shadow (výhradně pro verzi Electric). Ozdobné prvky na přístrojové desce jsou v odstínu tmavého chromu.

img-responsive

Nový Hyundai Ioniq Electric | foto: Hyundai

Pod novým širokoúhlým displejem audiovizuálního a navigačního systému s úhlopříčkou 10,25“ se nachází nově uspořádaný ovládací panel topení a klimatizace, který se vyznačuje elegantní lesklou povrchovou úpravou. Nová dotyková ovládací tlačítka umožňují intuitivní ovládání funkcí topení, ventilace a klimatizace. V modelu IONIQ Electric standardní 7“ displej LCD s vysokým rozlišením na středovém panelu (pro verze Hybrid a Plug-in se dodává na přání) byl doplněn dekoračním osvětlením, jehož různé motivy vizualizují jízdní režimy. Vylepšený design moderního interiéru završuje modré dekorační osvětlení ve spodní části přístrojové desky na straně spolujezdce vpředu a na středové konzole.

Vylepšení doznal také design exteriéru

Příď nového modelu IONIQ Electric byla modernizována novým osobitým vzorkem na uzavřeném panelu masky chladiče. Nový design předního nárazníku se stříbrnou lištou ve spodní části, ozdobné prvky světel pro denní svícení a nová antracitová lišta na zadním nárazníku vytvářejí ještě ušlechtilejší a dynamičtější vzhled. Světla LED pro denní svícení s novými rámečky jakož i nově nabízené světlomety LED a zadní sdružené svítilny LED byly kompletně nově uspořádány, aby IONIQ vynikal i za tmy poutavým estetickým pojetím při současném zvýšení bezpečnosti.

img-responsive

Hyundai Ioniq Hybrid | foto: Hyundai

Modely IONIQ Plug-in a Electric jsou nabízeny s nově navrženými 16“ koly z lehké slitiny.

Nový IONIQ je k dispozici s devíti barvami laku karoserie včetně čtyř nových: Fluidic Metal, Electric Shadow, Liquid Sand a stříbrná Typhoon. Hyundai tak reaguje na kreativní požadavky zákazníků, týkající se estetiky modelu IONIQ, který od roku 2016 slaví výjimečné úspěchy ve svém tržním segmentu.

Mezi další barvy laku karoserie dostupné pro majitele nového modelu IONIQ patří černá Phantom, bílá Polar, šedá Iron, modrá Intense a červená Fiery.

Nejširší soubor bezpečnostních prvků a funkcí v segmentu

Všechny verze nového modelu IONIQ jsou vybaveny komplexním souborem vyspělých technologií Hyundai SmartSense, které přispívají k mimořádně komfortní a bezpečné jízdě. Nejmodernější asistenční systémy nepřetržitě sledují okolí vozidla a chrání řidiče za jízdy před potenciálními riziky.

Standardní bezpečnostní výbava nového modelu IONIQ zahrnuje asistenta pro odvrácení kolize s překážkou vpředu, asistenta pro detekci chodců a nově i cyklistů a asistenta pro rozpoznávání únavy řidiče. Součástí standardní výbavy je rovněž asistent pro jízdu v jízdním pruhu a asistent dálkových světel. Na přání se dodává asistent řízení v jízdním pruhu, který udržuje vozidlo uprostřed jízdního pruhu a zajišťuje bezpečnou jízdu dokonce i v husté dopravě během dopravní špičky, a inteligentní upozorňování na omezení rychlosti používá přední kameru a informace z navigačního systému k rozpoznávání dopravních značek a v reálném čase zobrazuje omezení rychlosti a zákazy předjíždění.

img-responsive

Nový Hyundai Ioniq Electric | foto: Hyundai

Chytrý adaptivní tempomat SCC (Smart Cruise Control) s funkcí Stop&Go používá radarový senzor k měření vzdálenosti vpředu jedoucího vozidla a v závislosti na dopravní situaci udržuje bezpečný odstup. Nová, na přání dodávaná funkce upozorňuje řidiče, že se vpředu stojící vozidlo rozjelo. Mezi další prvky výbavy na přání patří asistent pro sledování slepého úhlu BCW (Blind-Spot Collision Warning) a asistent pro upozorňování na vozidla přijíždějící ze stran při couvání RCCW (Rear Cross-Traffic Collision Warning).

Vylepšené funkce pro ještě snadnější a zábavnější řízení

Nový IONIQ Electric přebírá od podobně inovativního elektromobilu KONA Electric funkci ovládání vozidla jedním pedálem, umožňující maximální využívání technologie brzdění rekuperací kinetické energie. Řidič může zastavit vozidlo pouhým držením levé páčky na volantu, aniž by musel sešlápnout pedál brzdy. Tato funkce chytrého brzdění rekuperací kinetické energie automaticky mění intenzitu rekuperace kinetické energie v závislosti na sklonu vozovky a dopravní situaci před vozidlem po uvolnění pedálu plynu.

Nový IONIQ Electric je vybaven také režimem Eco+, který doplňuje standardní režimy Eco, Comfort a Sport. Aktivací režimu Eco+ řidič sníží spotřebu elektrické energie a prodlouží dojezd na zbývající zásobu energie v nepředvídatelných nouzových situacích.

Nové modely IONIQ Hybrid a Plug-in jsou pro zákazníky k dispozici od července 2019. Elektrická verze bude následovat v září 2019.

Vytisknout

Diskuze: Modernizovaný Hyundai Ioniq míří na trh. Ekologie startuje na 600 tisících a stoupá...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Automobily versus chodci. Statistika ukázala, jak jsme na tom...

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud