Jan Černý má v plánu se naučit, jak si (ne)zahřívat pneumatiky

Petr Eliáš, 22. května 2019, 19:43 Google+

MOGUL AUTO ŠÍDLO ŠKODA TEAM po 15 RZ, které dohromady čítají 161 km, vybojoval celkové 3. místo a to i po nevydařeném začátku. Poprvé se v této sezóně posádka Jan Černý a Petr Černohorský postavila na rampu a ochutnala tak vítězné šampaňské.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Český Krumlov (CZE)

Rally Český Krumlov (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Jan Černý s Petrem Černohorským se na 47. Rallye Český Krumlov vydali již ve středu, kde měli společný test na tratích nedaleko Lipna s členy továrního týmu Škoda Motorsport Janem Kopeckým a Pavlem Dreslerem. Jan Černý: „Na testu jsem konečně viděl novou evoluci Fabie R5 a musím říct, že se mi auto moc líbilo a věřím, že budu mít možnost do něj brzy usednout :). Na testu nám hodně pršelo, což před závodem nebylo ideální, ale charakter trati byl skvělý. Nám se tak podařilo udělat nějaké změny v nastavení vozu na hrbolatou a uskákanou cestu, kterou tato soutěž bezesporu má.” Po testu posádku čekal trénink, kde bylo jasné, že si pořadatelé opět připravili krásné, ale těžké RZ. Po dlouhém dešti bylo všude hodně bahna a na cestách tekla voda. Předpověď na závody ale byla dobrá. Což ocenili jistě nejen všechny posádky, ale také fanoušci rally. 47. Rallye Český Krumlov začala tradiční superspeciálkou v Českých Budějovicích. Následně se všechny posádky přemístily do Českého Krumlova, kde přejely startovní rampu a závod tak byl oficiálně zahájen.

Jan Černý: „Co přišlo později, už tak slavné nebylo. Jeli jsem středně tvrdé pneumatiky a já jsem věděl, že je musím dostatečně zahřát před 2. RZ. V cestě mé myšlenky však stál strom. Udělal jsem chybu při zahřívání pneumatik, když jsem najel na štěrk a to nás okamžitě dostalo do smyku a poslalo mimo cestu do příkopu a bohužel i stromu. Díky pomoci, za kterou ještě jednou všem moc děkuji, jsme mohli v závodu pokračovat. Bylo to opravdu velké štěstí, že se autu nic nestalo. Nicméně po tomto incidentu mé páteční tempo nebylo dle mých představ a hodně jsem se na tratích trápil.” Posádka Jan Černý s Petrem Černohorským první etapu zakončili na 5. místě.

Jan Černý: „Přes noc jsem vše hodil za hlavu a v sobotu ráno jsem vystartoval jako do “nového” závodu. Tempo bylo dobré, časy také, jen volba pneumatik mohla být lepší. Po servisu jsme však pneumatiky vyměnili za tvrdší a šli jsme opět bojovat. Rychlostní zkouška po servisu se vydařila a my jsme zajeli druhý čas za Honzou Kopeckým, následovala má oblíbená RZ, kterou jsou Malonty. Tu jsem si celou dobu užíval až do té chvíle, než jsem udělal chybu a musel jsem v RZ couvat. Boj o třetí místo, mezi mnou a Mírou Jakešem, se tak přesunul až do poslední RZ. Do té jsme dali maximum a RZ jsme vyhráli. Mám velkou radost, že jsme se mohli konečně postavit na bednu. Po takovém nešťastném začátku sezóny to pro mě bylo jedno malé vítězství. Tím bych chtěl poděkovat celému týmu a všem, kteří nás na naší cestě podporují.” Teď už se posádka připravuje na 15. ročník AGROTEC Petronas rally Hustopeče, která se startuje 14. června. Těšíme se na Vás.

Vytisknout

Diskuze: Jan Černý má v plánu se naučit, jak si (ne)zahřívat pneumatiky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Český Krumlov (CZE)

ACA Škoda Autoklub Team v Krumlově stříbrný

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud