Zajímavá fakta o úchvatném Volkswagenu I.D. R? Cesta k rekordu nebyla vůbec jednoduchá

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 26. června 2018, 12:59 Google+

Elektrický závodní prototyp Volkswagen I.D. R vyvolal před pár dny mezinárodní senzaci, když pokořil rekord během jednoho z nejtěžšího závodů do vrchu - Pikes Peak International Hill Climb. Pokořit téměř 20 kilometrů dlouhou trať se 156 zatáčkami však nebylo jednoduché a automobilka i jezdec tak museli vynaložit mimořádné úsilí, které se jim však bezesporu vyplatilo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen I.D. R Pikes Peak

Volkswagen I.D. R Pikes Peak | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Původním cílem Volkswagenu bylo pokořit rekord mezi elektrickými automobily, který od roku 2016 držel Rhys Millen, který ve svém speciálu o výkonu 1 959 koní dosáhl času 8 minut a 57 sekund. Volkswagen I.D. R Pikes Peak o výkonu pouze 670 koní, za jehož volantem seděl Romain Dumas, však zvládl pokořit trať v čase 7 minut 57.148 sekundy, čímž dokonce pokořil i celkový rekord trati, který držel Sebastien Loeb. Ten totiž dokázal trať pokořit před lety ve speciálním Peugeotu 208 T16 Pikes Peak o výkonu 875 koní v čase 8 minut 13.878 sekundy.

U závodů typu Pikes Peak přitom často rozhodují desetiny sekundy, takže překonání starého rekordu o téměř čtvrt-minuty je naprosto nevídaný úspěch. Automobilka Volkswagen i její jezdec se však museli pekelně snažit, aby tohoto úspěchu dosáhli. Server Jalopnik se proto rozhodl znovu připomenout některé z méně známých faktů, které k pokoření rekordu napomohly. A zde jsou některé z nich:

- Vývoj prototypu I.D. R Pikes Peak trval celých 9 měsíců a Volkswagen si k němu vypůjčil i specialisty ze sesterské společnosti Porsche, která v současnosti připravuje speciální závodní "Le Mans Prototype 1," který by měl brzy začít překonávat rychlostní rekordy na tratích kolem světa.

- Pro závodní stroj byla nesmírně důležitá aerodynamika, kterou Volkswagen ladil s pomocí speciálního modelu v polovičním měřítku, se kterým často navštěvoval větrný tunel.

- Celkový výkon 670 koní pochází ze dvou stejných elektromotorů - každý na jedné nápravě. Toto řešení bylo zvoleno namísto čtyř elektromotorů (každý pro kolo) z důvodu šetření váhy. Speciální závodní prototyp i s řidičem tak váží jen nepatrně více, než generace Mazdy Mx-5. Výkon vozidla mohl být větší, ovšem to by vyžadovalo i větší baterie, které by však opět přidaly na váze.

zdroj: youtube.com

- Váha přitom byla pro konstrukci vozu jedním z nejdůležitějších aspektů. Během vývoje se totiž automobilka pokoušela udělat každý komponent až o 10 % lehčí, než kolik vážil ve speciálu, se kterým stanovil rekord v roce 2016 Millen.

- Omezený výkon speciálu I.D. R znamenal i možnost použít kompaktnější baterie. Ty navíc technici Volkswagenu rozmístili vedle a za řidiče, čímž se jim podařilo dosáhnout ideálního rozložení hmotnosti.

- Jedním z velkých problémů pro vývojový tým byla aerodynamika. Během stoupání totiž vůz překonává převýšení cca 1440 metrů a dostává se do míst se vzduchem o 35 % řidším, než byl na začátku závodu. Během stoupání se tak přilnavost vozu zhoršovala postupně o 35 %. S tím museli technici počítat a i proto dostal prototyp I.D. R tak obrovské zadní křídlo.

img-responsive

Volkswagen I.D. R Pikes Peak | foto: Volkswagen

- Řídký vzduch také běžně znamená horší schopnost chlazení některých komponentů, ovšem elektro-motory pod kapotou I.D. R se zahřívají pomaleji než motory spalovací. Díky tomu mohly být zmenšeny nasávací a odvětrávací otvory na karoserii, které jinak zhoršují aerodynamiku vozu.

- Elektrický pohon přinášel Volkswagenu řadu výhod, ale také některé zásadní nevýhody. Například pokud by došlo k přerušení závodu, automobilka by měla jen 20 minut na doplnění energie a opětovné připravení vozu na start. U spalovacích motorů to znamená jen dolít benzín, Volkswagen však musel přijít s unikátní možností rychlodobíjení.

img-responsive

Volkswagen I.D. R Pikes Peak | foto: Volkswagen

- Poslední zajímavostí je pak omezení spojené s kapacitou baterií. Vůz měl totiž přesně tolik energie, aby se dokázal dostat ze startu do cíle. Jakmile však Dumas přejížděl cílovou čáru, jeho stroj byl téměř bez energie. Z vrcholu dolů se tak vítězný vůz vlastními silami nedostal.

- Na zisku rekordu to však nic nemění - svůj účel splnil prototyp I.D. R Pikes Peak naprosto dokonale a bez zaváhání. Podle mnohých odhadů mohl být jeho čas i nepatrně lepší, kdyby se do hry nevložilo počasí s hustou oblačností a mlhami. Možná se však pokusu o vylepšení rekordu dočkáme ještě příští rok.

Vytisknout

Diskuze: Zajímavá fakta o úchvatném Volkswagenu I.D. R? Cesta k rekordu nebyla vůbec jednoduchá

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Toyota Celica

Nejznámější japonské automobilky? Podívejte se, jak přišly ke svým názvům

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud