Co se stane s automobilem, když dojde AdBlue?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 30. srpna 2017, 07:34 Google+

V rámci plnění stále náročnějších emisních limitů museli výrobci osobních automobilů sáhnout po úpravě výfukových plynů pomocí tzv. selektivní katalytické redukce (SRC). Během té dochází k vstřikování kapaliny AdBlue, která následnou chemickou reakcí přeměňuje škodlivé oxidy dusíku NOx na neškodné látky. Co se ale stane, pokud tato látka dojde?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Močovina AUS 32 (AdBlue, registrovaná obchodní známka německého VDA) je v Evropě a zemích přejímajících evropské emisní limity používaný obchodní název kapalného aditiva, využívaného technologií selektivní katalytické redukce, která se užívá při úpravě výfukových plynů vznětových motorů na úroveň emisních limitů Euro IV a vyšších. Jedná se o chemicky vysoce čistý vodný roztok syntetické močoviny.

Močovina AUS 32 (AdBlue, registrovaná obchodní známka německého VDA) je v Evropě a zemích přejímajících evropské emisní limity používaný obchodní název kapalného aditiva, využívaného technologií selektivní katalytické redukce, která se užívá při úpravě výfukových plynů vznětových motorů na úroveň emisních limitů Euro IV a vyšších. Jedná se o chemicky vysoce čistý vodný roztok syntetické močoviny. | foto: INCORP images

Sdílejte článek

Chemická látka AdBlue ve skutečnosti není ničím jiným, než sloučeninou močoviny a destilované vody. Tato sloučenina je následně vstřikována před speciální katalyzátor SRC, v němž díky chemické reakci dochází k rozložení AdBlue na čpavek a oxid uhličitý. Čpavek následně reaguje se škodlivými oxidy dusíku (NOx) a vzniká dusík a voda.

Využívání systému SRC a kapaliny AdBlue má řadu výhod, včetně příznivé spotřeby, ovšem váže se k němu i jeden vskutku nemilý nešvar: pokud vám AdBlue dojde, nebo pokud se na systému vyskytne chyba či závada, pak vám váš automobil nedovolí nastartovat a odjet.

Dostat se do takového stavu ale vyžaduje pořádnou dávku ignorace nebo minimální dávku volného času. Automobily všech značek totiž množství kapaliny sledují a v případě jejího nedostatku řidiče včas varují. Dojezd se u automobilek samozřejmě liší, ovšem většinou dostanete varovné hlášení o nízkém stavu kapaliny AdBlue ještě několik-set kilometrů předtím, než úplně dojde.

Se stále snižujícím se dojezdem navíc přibývá varování, a to jak vizuálních na přístrojovém štítu, tak těch akustických. Automobil se vás zkrátka snaží varovat včas. Pokud ale budete varování ignorovat, pak po prvním vypnutí motoru už znovu nenastartujete.

Ne že by na voze nastal technický problém, ale s nefunkčním systémem vstřikování AdBlue váš vůz přestává plnit emisní normy, takže z legislativního úhlu pohledu přestává vyhovovat požadavkům pro provoz na silnicích. Celý proces se dá ale napravit opětovným dolitím kapaliny.

To by mělo probíhat podle rad výrobce, který v manuálu k vozu specifikuje kde je otvor pro dolévání AdBlue (nejčastěji vedle hrdla palivové nádrže/pod rezervou) a také kolik litrů AdBlue bude nutné doplnit k opětovnému zprovoznění vozidla. Samotné AdBlue pak seženete jak v servisech, tak na čerpacích stanicích. Na druhém jmenovaném místě dokonce můžete najít i speciální stojany k tankování AdBlue.

Co se dolévání týče, AdBlue je čirá kapalina bez výrazného zápachu, která by neměla karoserii vašeho vozu ublížit. Pokud byste si s ní ale ušpinili oblečení nebo interiér vozu, pak by po odpaření destilované vody mohla začít močovina zapáchat.

Vytisknout

Diskuze: Co se stane s automobilem, když dojde AdBlue?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Schi-Stra-Bus

Schi-Stra-Bus: Autobusem po silnici i na kolejích

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud