Rok 2016 a nové dopravní předpisy v zahraničí. Na co si budete muset dát pozor?

ar5, 9. ledna 2016, 00:10 Google+

Je tady nový rok a spolu s ním se opět nezadržitelně blíží léto. V tohle roční období mnoho Čechů vyráží na dovolenou vlastním autem a my vám proto dopředu přinášíme změny, které se uskutečnily v dopravních předpisech některých zahraničních zemí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Změny v dopravních předpisech v zahraničí

Změny v dopravních předpisech v zahraničí | foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Sdílejte článek

Dopravní předpisy, které totiž platí u nás, nemusejí platit i v zahraničí. Proto si přečtěte, co vše je letos na evropských silnicích jinak. Změny pro vás připravil Ústřední automotoklub.

Rakousko

V této sousední zemi se zpřísní pokuty za telefonování za volantem (50 eur / 1350 Kč) a pokud například nedáte blinkr při přejíždění z pruhu do pruhu na dálnici, hrozí vám nově pokuta až 2180 eur (skoro 59 tisíc Kč). Naprosto stejná sankce vám může být udělena i za ohrožení chodce na přechodu nebo mimo obec.

Zvýšení se dočkala i sazba za neúmyslné zabití člověka autem, která se navýšila z jednoho na dva roky trestu odnětí svobody. Pokud řidič zaviní smrt jiné osoby pod vlivem alkoholu, hrozí mu sazba tři až pět let. V obou případech pak následuje i peněžitý trest podle platu viníka.

A nakonec, při průjezdu Rakouskem se dražily i dálniční známky. Osobní auta zaplatí za roční známku 85,7 eur, za dvouměsíční dáte 25,7 eur a za desetidenní pak 8,8 eur. Zatím to není potvrzené, ale zvažuje se také snížení rychlosti na okresních silnicích ze 100 km/h na 80 km/h.

Německo

Záchranný pruh pro vozidla IZS a odtahu musí být vždy vytvořen mezi levým a pravým, případně středním, jízdním pruhem. Současně s tím se zvažuje snížení rychlosti na dvou vybraných úsecích dálnic v Bádensku-Württenbersku (dálnice A81 Bad Duerrheim - Hegau a A96 Aitrich - Wangen) ze současné doporučené rychlosti 130 km/h na 120 km/h.

Francie

Zde se s novým rokem zavádí povinnost vozit v povinné výbavě motocyklu reflexní vestu a trojúhelník. V jednosměrných ulicích je pak snížena rychlost na 30 km/h a nově v nich můžou cyklisté jezdit obousměrně.

Do konce roku 2016 má být uzavřena i silnice D1091 mezi městy Grenoble a Briacon, protože se tam tvoří trhliny v tunelu de Chambon. Objízdná trasa povede přes tunel Fréjus. Poslední nepříznivou zprávou je fakt, že ve Francii se zvedne cena nafty v průměru o 4 Kč za litr, čímž chce stát bojovat proti vozům se starými a nemoderními naftovými motory.

Itálie a Irsko

Hodně tvrdí budou úřednící v těchto dvou zemích. Došla jim totiž trpělivost s nevymoženými dopravními pokutami od cizinců a tak už od letošního jara začnou v plné míře vymáhat pokuty i od nich. Kolik je mezi nimi Čechů, to se zatím neví, ale když zvážíme chování českých řidičů, jsme si jisti, že se tam nějací najdou.

Švýcarsko

Krásné Švýcarsko naopak uvažuje o zvýšení minimálního rychlostního limitu na dálnicích se třemi jízdními pruhy. Ze současných 80 km/h by se měla maximálka zvýšit na 100 km/h. Změní se také způsob zjišťování množství alkoholu u řidiče, kdy do množství 0,8 promile postačí dechová zkouška a od 0,81 se řidič musí podrobit odběru krve a následnému rozboru.

Belgie

Od letošního 1. dubna se zde zavádí mýtné pro všechna vozidla nad 3,5 tuny na celém území Belgie. Blizší informace pak najdete na této stránce, kde se dozvíte vše potřebné pro průjezd Belgií.

Švédsko

Mrazivá severská země zdražila vjezd do hlavního města Stockholmu. Výše poplatku závisí na době vjezdu (11 - 35 švédských korun). Dle denní doby se bude platit také za užívání městského okruhu Essingeleden (15 - 30 švédských korun). Poplatek se však nevztahuje na motocykly. Kdo by se snad chtěl placení vyhnout a nezaplatí, v případě přistižení mu hrozí pokuta 500 švédských korun (v přepočtu asi 1500 Kč), která se vztahuje jak jinak i na zahraniční řidiče.

Vytisknout

Diskuze: Rok 2016 a nové dopravní předpisy v zahraničí. Na co si budete muset dát pozor?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Kia cee´d 1,0 T-GDI 88kW

TEST: Kia cee´d 1.0 T-GDI – Tříválcová pohroma?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud