DS 3 CROSSBACK E-TENSE uveden pro český trh + mini test

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 11. června 2020, 06:12 Google+

Bezemisní čistý elektromobil s dojezdem 320 km. To je novinka DS 3 CROSSBACK E-TENSE. 100% elektromobil s výkonem 136 koní se bude v České republice prodávat za 995 000 Kč ve verzi výbavy So Chic nebo za 1 075 000 Kč ve verzi Grand Chic .

Diskuze zablokovaná
DS3 Crossback E-TENSE

DS3 Crossback E-TENSE | foto: DS Automobiles

Sdílejte článek

V rámci skupiny PSA i na globálním trhu hraje společnost DS Automobiles roli lídra. DS 3 Crossback E-Tense je první 100% elektrický prémiový vůz segmentu B-SUV. Model DS 3 CROSSBACK E-TENSE je na trhu od roku 2019. Svým designem znamená revoluci i z hlediska samotné myšlenky elektromobilu. Na rozdíl od jiných současných automobilů je vůz DS 3 Crossback E-Tense postaven na platformě navržené tak, aby byla stejně účinná jak pro spalovací motory, tak pro uspořádání elektromotor / baterie. Tato konfigurace představuje novou kapitolu v automobilovém odvětví, kdy nahrazuje elektromobily na nevhodných platformách, kde baterie zabírají místo v kabině nebo v zavazadlovém prostoru, současně je zcela jiná než u výhradně elektrických vozů se základním vybavením a spartánským komfortem.

DS 3 Crossback E-Tense ve 100% elektrické verzi nabízí matně chromovanou masku chladiče DS Wings, šedočernou mřížku sání, podpis E-Tense a také specifický zadní nárazník. V nabídce jsou exkluzivní 18" hliníková kola Kyoto a nový odstín karoserie Cristal Pearl.

DS 3 Crossback E-Tense poskytuje díky svým rozměrům pět plnohodnotných míst, délka vozu je 412 cm, objem zavazadlového prostoru zůstává 350 l a patří tak mezi nejlepší ve své třídě.

Dojezd 320 kilometrů podle normy WLTP (430 km podle metodiky NEDC) je maximalizován díky zkušenostem získaným ve Formuli E, pokud jde o regenerativní brzdění a použití tepelného čerpadla. Přispívá k němu rovněž účinné řešení vytápění a udržování baterie na optimální provozní teplotě, a to i za chladného počasí

• DS 3 Crossback E-Tense je první prémiový 100% elektromobil segmentu B-SUV na trhu. Je postaven na inovativní „multi-energy“ platformě, která je vhodná pro různé druhy pohonů, a nabízí stejnou eleganci a špičkové technologie jako DS 3 Crossback a zároveň přináší výhody elektrifikace a služeb E-Tense bez jakýchkoli kompromisů.

• DS 3 Crossback E-Tense s motorem 100 kW / 260 Nm a baterií 50 kWh se přes domácí Wall box nabije na 100 % za 5 hodin a na rychlém terminálu 100 kW na 80 % za 30 minut. Dojezd je 320 km WLTP nebo 430 km NEDC. Liší se podle podmínek provozu a stylu řízení.

• DS 3 Crossback E-Tense ve verzi interiéru Opéra nabízí interiér v kůži Nappa Art se sedadly z pěny s vysokou hustotou. Prvotřídní akustické provedení zajišťuje výjimečný komfort a zvukovou izolaci. Dalším přínosem je mnoho nových prvků výbavy pro autonomní řízení 2. úrovně DS Drive Assist, světlomety DS Matrix LED Vision nové generace nebo výsuvné kliky dveří, které se díky hands-free přístupu a startování Proximity vysunou, jakmile se držitel klíče přiblíží k vozu.

img-responsive

DS3 Crossback E-TENSE | foto: DS Automobiles

img-responsive

DS3 Crossback E-TENSE | foto: DS Automobiles


Ekologické parametry DS 3 CROSSBACK E-TENSE zajišťují majiteli tohoto SUV možnost parkování v Praze zcela zdarma.

SHRNUTÍ:

Výkon:
Díky 100 % elektrickému motoru nabízí hbité a pohodlné řízení:
• motor s výkonem 100 kW (136 k) a točivým momentem 260 Nm (dostupné od 0 km/h) pro okamžitou reaktivitu;
• tichý motor a nulové vibrace;
• zobrazení fungování pohonu v reálném čase na středovém panelu

DS 3 CROSSBACK E-TENSE je vybaven baterií o kapacitě 50 kWh. Ta umožňuje dosáhnout dojezdu až 320 km podle certifikačního protokolu WLTP a 430 km podle NEDC. Tepelná regulace cirkulací kapaliny spojená s chladicím okruhem kabiny umožňuje rychlé dobíjení, optimalizovaný dojezd a vyšší životnost baterie. Baterie má záruku 8 let nebo 160 000 km se zbývající kapacitou 70 %.

Tři možné způsoby dobíjení:
• přes klasickou domácí zásuvku (trvá více jak 24 hod do úplného dobití; pro běžných 50 km denního nájezdu se nabije za 5 hodin) nebo pro úplné nabití během 16 hodin přes zesílenou zásuvku pomocí kabelu, který je dodáván společně s vozem;
• přes Wall Box (s palubní nabíječkou 11 kW): úplné nabití za 5 hodin 15 minut v případě třífázového proudu (11 kW) nebo za 8 hodin v případě jednofázového proudu (7,4 kW); kabel je taktéž součástí výbavy vozu
• přes veřejnou rychlodobíjecí stanici: regulace teploty baterie umožňuje použít nabíječky 100 kW a dosáhnout dobití na 80 % během 30 minut.

DS 3 Crossback E-TENSE nabízí tři režimy řízení:
• eko: pro optimalizaci dojezdu,
• normal: pro optimální komfort při každodenním používání,
• sport: prioritou je zážitek z jízdy, maximální výkon a točivý moment
(zrychlení z 0 na 100 km/h za 9 s).

K dispozici jsou rovněž dva režimy brzdění prostřednictvím voliče jízdních režimů s příslušným typem regenerace baterie (rekuperace energie):
• mírný, pro pocity blížící se používání vozu se spalovacím motorem;
• vyšší, prostřednictvím voliče v poloze Brake.

Prostor v kabině i objem zavazadlového prostoru jsou stejné jako u verze se
spalovacím motorem. Baterie o objemu 220 l jsou umístěny pod podlahou vozu.

Toto jsou informace z oficiální tiskové zprávy. Ale jaký je první čistě elektrický vůz automobilky DS na živo? Poté, co skončila oficiální prezentace, byla možnost se s novinkou svézt. Na první pohled lze elektrickou DS 3 rozeznat od té spalovací díky absenci koncovek výfuku. Těm úplně neznalým také může napovědět státní poznávací značka začínající písmeny E a L, která zaručuje parkování po Praze zdarma,  plus se můžete bez obav vydat na dálnici i bez dálniční známky. Uvnitř je změna v podobě funkce rekuperace na voliči jízdních režimů.

Ohledně samotné jízdy. Díky nedávnému testu DS 3 Crossback 1,2 PureTech 155 mám dobrou možnost srovnání. Ač je papírově elektromobil o 19 koní slabší a o 320 kg těžší, udávané zrychlení z 0 na 100 km/h mají obě verze totožné (9 s). Měl jsem na projížďku pouhých 15 minut, ale za tu dobu se mi podařilo naměřit čas zrychlení na 100 km/h za 8,8 s. Pocitově nabízí elektrická verze daleko bezprostřednější nástup výkonu než nejsilnější benzín. Nemám naměřená přesná data, ale odhadem je E-TENSE rychlejší asi do 80 km/h, pak začíná být rychlejší 1,2 PureTech se 155 koňmi. Kromě příjemné dynamiky je E-TENSE jako každý elektromobil úžasně tichý. Po krátké době, co jsem měl novinku od automobilky DS k dispozici, nemá smysl vyvozovat žádné unáhlené závěry. Ale jevil se mi jako příjemný a pohodlný městský crossover .


Na závěr prezentace poskytlo české zastoupení společnosti DS zajímavý workshop o funkci elektromobilů a vozů na hybridní pohon. Dokonce pro nás byla jedna DS 7 rozebrána. Na fotky toho, jak to vypadá v útrobách elektrifikovaných vozů, se můžete podívat v přiložené fotogalerii.


Vytisknout

Diskuze: DS 3 CROSSBACK E-TENSE uveden pro český trh + mini test

DISKUZE BYLA ZABLOKOVÁNA!

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Nová Octavia Scout. Terénu se nebojí, praktičností vyniká

Nová Octavia Scout. V terénu je doma, ve městě se neztratí, praktičností vynikne

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud