BMW už testuje připravovaný model i4 + FOTO

AutoRoad.cz, 19. listopadu 2019, 00:31 Google+

BMW svým prvním čistě elektrickým modelem prémiového segmentu střední třídy přenáší své charakteristické rysy do věku lokálně bezemisní mobility – Pátá generace pohonu BMW eDrive se poprvé představí v BMW iX3 v roce 2020 a v roce 2021 bude použita také v BMW iNEXT a BMW i4 – Pokročilá technologie bateriových článků dovoluje BMW i4 sportovní výkony a dojezd kolem 600 kilometrů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
BMW už testuje čistě elektrickým modelem prémiového segmentu střední třídy i4

BMW už testuje čistě elektrickým modelem prémiového segmentu střední třídy i4 | foto: BMW

Sdílejte článek

Srdce značky BMW bije v rytmu prémiového segmentu střední třídy. Společně s modely BMW řady 4 Coupé, BMW řady 4 Cabrio a BMW řady 4 Gran Coupé to je BMW řady 3, které zosobňuje kvality, jež jsou klíčové pro charakteristické BMW jízdní vlastnosti v obzvláště koncentrované podobě. BMW tyto základní charakteristické atributy přesouvá do věku elektrické mobility. Právě to bylo hlavním účelem vývoje BMW i4. První čistě elektricky poháněné BMW segmentu prémiových automobilů střední třídy kombinuje jízdní dynamiku, sportovní a elegantní design, prvotřídní kvalitu, prostorový komfort a funkčnost čtyřdveřového Gran Coupé s lokálně bezemisní mobilitou. Jde o předzvěst nové éry radosti z jízdy.

Budoucnost elektrické mobility bude tvořit pátá generace technologie BMW eDrive, která se poprvé představí v BMW iX3, jež si svou premiéru odbyde v roce 2020, a následovat budou BMW iNEXT a BMW i4. Díky technologii BMW eDrive páté generace, která zahrnuje také nejnovější inovace v oblasti bateriových článků, nastavuje BMW i4 nové standardy ve sportovních jízdních vlastnostech a na jedno nabití ujede až 600 km.

Vývoj BMW i4 je součástí komplexní produktové ofenzivy BMW Group v oblasti elektricky poháněných automobilů. V současnosti společnost nabízí v rámci přímé konkurence nejširší nabídku plně elektrických a plug-in hybridních modelů. Do roku 2023 bude mít BMW Group ve svém výrobním programu 25 modelů s elektrifikovaným pohonem.

BMW Group, jakožto celosvětově působící společnost, svým modelovým portfoliem, které zahrnuje účinné spalovací motory a moderní plug-in hybridní a čistě elektrické automobily, bere v úvahu různé požadavky a preference svých zákazníků z různých částí světa. Bez ohledu na zvolený typ pohonu je pro BMW typická radost z jízdy součástí všech současných i budoucích modelů značky.

Technologie BMW eDrive páté generace pro optimalizovanou dynamiku, hospodárnost a dojezd

Technologie pohonu BMW i4 stanovuje nové standardy, co se týká kapacity baterie, hospodárnosti a dojezdu s lokálně nulovými emisemi. Zcela nový je elektromotor, elektronika i vysokonapěťová baterie. Společně tvoří pátou generaci pohonu BMW eDrive, s níž BMW Group učinila další významný pokrok v oblasti elektrifikovaného pohonu. Od roku 2020 bude pátá generace BMW eDrive představena nejdříve v BMW iX3 a poté v modelech BMW iNEXT a BMW i4. Elektrický motor, vyvinutý pro BMW i4, nabízí maximální výkon okolo 390 kW/530 k, čímž dosahuje srovnatelného výkonu jako spalovací motor V8 současných modelů BMW. Jeho spontánní nástup síly propůjčuje BMW i4 vynikající jízdní dynamiku a současně i mimořádně vysokou hospodárnost.

Pátá generace pohonu BMW eDrive zahrnuje také nově navrženou vysokonapěťovou baterii s nejnovější technologií bateriových článků. Konstrukce vysokonapěťové baterie vyvinuté pro BMW i4 se vyznačuje extrémně plochým designem a optimalizovanou energetickou hustotou. S hmotností kolem 550 kilogramů má baterie kapacitu přibližně 80 kWh. Tato energie zajistí BMW i4 dojezd asi 600 kilometrů.

img-responsive

BMW už testuje čistě elektrickým modelem prémiového segmentu střední třídy i4 | foto: BMW

Gran Coupé s charakteristickými designovými rysy a jízdními výkony

Výroba plně elektrického BMW i4 odstartuje v roce 2021 a následně začnou jeho prodeje po celém světě. Výroba nového modelu bude probíhat v hlavním mnichovském závodě, kde se vyrábí také BMW řady 3 Sedan s konvenčním spalovacím motorem a plug-in hybridním pohonem, BMW řady 3 Touring s konvenčním pohonem a od léta 2020 rovněž s plug-in hybridním pohonem, BMW řady 4 Coupé a BMW M4 Coupé (kombinovaná spotřeba paliva: 10,0–9,3 l/100 km; kombinované emise CO2: 227–213 g/km). Kromě sportovně elegantního designu, který je typický pro čtyřdveřová kupé této značky, se BMW i4 vyznačuje působivými jízdními výkony. První Gran Coupé značky BMW i zrychluje z 0 na 100 km/h za zhruba 4,0 sekundy a dosahuje maximální rychlosti přes 200 km/h.

Flexibilní architektura, plochá, nízko umístěná vysokonapěťová baterie a kompaktní technologie pohonu dávají velkou volnost při návrhu pro tento model specifického designu. BMW i4 kombinuje charakteristické proporce čtyřdveřového kupé s typickými designérskými prvky divize BMW i. Dynamicky protažené linie a jednoznačně ohraničené plochy jdou ruku v ruce s aerodynamicky optimalizovanými vnějšími prvky a zdůrazněním trvalé udržitelnosti, které je pro BMW i specifické. Vysoký komfort při nastupování a vystupování cestujících na zadních sedadlech a prostorný, variabilní interiér se skvěle hodí na každodenní cesty i na cestování na velké vzdálenosti. Jako celek lze BMW i4 jasně identifikovat jako Gran Coupé od BMW, ale současně také jako čistě elektrický automobil.

Modulární, flexibilní pohon a technologie uložení baterie

Komponenty elektrického pohonu BMW i4, nabíjecí jednotku a vysokonapěťovou baterii si BMW Group vyvinula vlastními silami. Výroba probíhá interně nebo podle specifikací BMW Group. K neustálé optimalizaci vlastností všech použitých komponentů se využívají rozsáhlé zkušenosti společnosti, získané z vývoje předchozích generací technologie BMW eDrive.

Komplexní odborné znalosti BMW Group v oblasti elektrifikovaných poháněcích soustav tvoří základ škálovatelného modulárního systému, jehož komponenty lze s velkou flexibilitou integrovat do vozidel různých koncepcí. Pátou generaci technologie BMW eDrive tvoří vysoce integrovaný systém pohonu, kde elektromotor, převodovka a elektronika tvoří jeden celek. Tento systém pohonu lze použít ve všech typech vozidel a bude k dispozici pro různé modely v mnoha výkonových verzích. Vysoce integrované řešení systému umožňuje významné zvýšení hustoty výkonu, snížení hmotnosti a současně omezení nároků na výrobu. Výroba elektromotorů budoucí generace již nebude vyžadovat materiály klasifikované jako vzácné zdroje.

Nabíjecí jednotka nové generace se vyznačuje jednotným provedením, vhodným pro všechny budoucí konstrukce vozidel. Lze ji použít jak v plug-in hybridních, tak i v čistě elektrických vozech a je navržena pro nabíjecí výkon až 150 kW. To umožňuje nabít vysokonapěťovou baterii BMW i4 na přibližně 80 % asi za 35 minut, což znamená, že dojezd se zvýší o 100 km za přibližně 6 minut.

Pokroky představované pátou generací technologie pohonu BMW eDrive se také v oblasti vysokonapěťových baterií opírají o odborné znalosti a dlouholeté zkušenosti BMW Group. Společnost disponuje mimořádně vysokou úrovní know-how jak v oblasti technologie bateriových článků, tak při výrobě celých, pro tyto modely specifických vysokonapěťových baterií. To představuje kvalitní základ pro nepřetržitou optimalizaci baterií nejen budoucích plug-in hybridních modelů, ale také čistě elektricky poháněných automobilů. BMW Group vyrábí moduly a pro dané modely specifické vysokonapěťové baterie pro vozidla s elektrifikovaným pohonem od roku 2013. Samostatně vyvinutý modulární systém s flexibilním uspořádáním jednotlivých modulů umožňuje integraci vlastními silami vyvinutých baterií do různých koncepcí vozidel. Neustálý vývoj je věnován optimalizaci základních charakteristik bateriových článků, struktury modulů, stejně jako jejich specifickému uspořádání určenému pro každý konkrétní model. Například baterie používané v BMW i4 a dalších budoucích elektrických vozidlech mají větší počet článků na modul, snížený počet součástí, kompaktnější konstrukci a s ohledem na jejich tvar také zvýšenou flexibilitu.

Založením technologického centra pro výzkum a vývoj bateriových článků v Mnichově rozšířila BMW Group své odborné znalosti v oblasti výzkumu a vývoje, což jsou zásadní dovednosti pro budoucnost elektromobility. Důraz je kladen na základní výzkum v oblastech, jako je energetická hustota, dosažitelný maximální výkon, životnost, bezpečnost, charakteristiky nabíjení, reakce při různých teplotách a výrobní náklady. V novém technologickém centru se provádí výzkum zejména v oblasti další možné optimalizace chemického složení článků a jejich technického řešení. Výběr a složení materiálů pro anodu, katodu, elektrolyt a separátor, jakož i velikost bateriových článků vyrobených z těchto materiálů, budou mít klíčový dopad na kvalitu vysokonapěťových baterií používaných v budoucích modelech s elektrifikovaným pohonem.

Vytisknout

Diskuze: BMW už testuje připravovaný model i4 + FOTO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Dacia Sandero na LPG nabízí moderní techniku za rozumné peníze

Dacia nabízí nejmodernější motor na LPG

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud