Kodiaq by se měl mít na pozoru, jeho soupeř od Nissanu omládl a má i hybrid

ar6, 13. září 2016, 03:15 Google+

Jméno Rogue možná příliš neřekne, pokud jej ale změníme na X-Trail, je jasné, že řeč bude o SUV střední třídy. To aktuálně prošlo omlazovací kúrou, nejprve tedy v USA, avšak nejbližší měsíce budou znamenat i příchod na starý kontinent. A z konkurence Škody Kodiaq se jako mávnutím proutku stalo atraktivní auto.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nissan Rogue dostal omlazený vzhled a hybridní pohon.

Nissan Rogue dostal omlazený vzhled a hybridní pohon. | foto: Nissan

Sdílejte článek

Rouge i X-Trail se představily v roce 2013, zatímco Američané však své auto dostali již na konci stejného roku, Evropan musel čekat až skoro o šest měsíců déle. To se nyní odráží například na načasování modernizace nejprve do USA. Nového je poměrně hodně, vše začíná už výrazně přepracovanou přední částí ve stylu současných modelů značky. Vedle nepřehlédnutelné masky chladiče ve tvaru písmene V jsou upravená světla s charakteristickými LED diodami pro denní svícení. Ostře řezaný nárazník dodává pro změnu trochu sportovního nádechu. Skupinové LED svítilny mají na první pohled stejný tvar, jejich optika ve tvaru bumerangu je však novinkou. Jen o trochu níže je též nový nárazník. Výčet změn doplňují bezdotykové otevírání pátých dveří (standard modelu SL a součást volitelného balíčku SV Premium), zrcátka se zabudovanými blinkry, více chromovaných doplňků a 19palcová litá kola pro linii SL. Výběr barev nyní obsahuje celkem devět odstínů.

Také kabina prošla několika změnami, lesklý černý plast středové konzole však zůstal na svém místě. Nový je nicméně volant ve tvaru písmene D, volitelně navíc doplněný o vyhřívání, kožený potah voliče převodovky i některé další prvky výbavy, včetně bezklíčkového startování nebo paměti pro nastavení sedadel a zrcátek. K úpravám došlo v oblasti přístrojového štítu a výplní dveří, což spolu s kvalitnějším materiálem čalounění zvedá celkový pocit z interiéru. Zachována zůstala nabídka pěti- a sedmimístné verze, pro první jmenovanou je také k dispozici úložný systém Divide-N-Hide. Nový majitel bude moci vybírat ze dvou typů sedadel, ta standardní Zero Gravity lze u linií SV a SL nahradit sedačkami Quick Comfort s možností vyhřívání a koženého čalounění. Standardní rádio SiriusXM má pětipalcový displej, čtyři reproduktory, CD přehrávač, široké množství konektivity s hudebními přehrávači a parkovací kameru. Volitelně lze dostat infotainment Nissan Connect s navigací, sedmipalcovou obrazovkou a hlasovým ovládáním. Taktéž příplatkové je audio Bose s devíti reproduktory.

Pod kapotou vozu zůstává 2.5litrový zážehový čtyřválec o výkonu 127 kW (172 k) s točivým momentem 237 Nm. Jednotka spolupracuje s bezestupňovým automatem Xtronic a pohonem předních nebo všech kol. Novinkou je pak hybridní provedení, známé ale už například z japonského trhu. To kombinuje zážehový dvoulitrový čtyřválec o výkonu 105 kW (143 k) s točivým momentem 195 Nm a elektromotor o výkonu 30 kW (40 k) s točivým momentem 160 Nm. Celkově má soustava 131 kW (178 k), elektromotoru pak dodává sílu lithium-iontový akumulátor pod podlahou kufru. Z toho důvodu je jeho objem omezen a hybrid je též striktně pětimístný. Zpět ale k celému systému se stop/startem, regenerativním brzděním a především dvěma spojkami – první suchá spojka je mezi spalovacím a elektrickým motorem, kde by jinak byl měnič točivého momentu, druhou najdeme mezi elektromotorem a převodovkou Xtronic. Při pohonu předních kol vůz spotřebuje 6,9 l/100 km, čtyřkolka si nárokuje 7,1 l/100 km. Možná je také čistě elektrická jízda, kvůli níž je v autě umělý generátor zvuku, jak dlouhá ale bude Nissan neuvádí.

V ceníku modelu se objevují stupně S, SV a SL (hybrid má jen poslední dva), novinkou jsou pak nové příplatkové balíčky Sun and Sound Touring, Platinum a Platinum Reserve. Ty stávající se pak dočkaly mnohých úprav. Vedle balíčků se u Nissanu Rogue objevuje také i nám známý soubor asistentů Safety Shield, zahrnující sledování mrtvého úhlu, varování při příjezdu aut ze strany, nouzové brzdění s detekcí chodců a inteligentní tepomat. Novinkou jsou varování při opuštění jízdního pruhu a udržování v jízdním pruhu. Prodej vozu se rozběhne letos, ceny ale zatím známé nejsou. To stejné platí o datu příchodu omlazeného SUV s označením X-Trail do Evropy. Může se tak ale stát již v Paříži.

Vytisknout

Diskuze: Kodiaq by se měl mít na pozoru, jeho soupeř od Nissanu omládl a má i hybrid

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Škoda Kodiaq v provedení Pickup

Škoda Kodiaq Pickup je zajímavou podívanou. Měl by se Amarok bát?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud