První dojmy: Volkswagen Passat

ar2, 26. listopadu 2014, 15:08 Google+

Dnes jsme měli možnost se poprvé seznámit s novým Passatem. Jak se opět potvrdilo, Passat nastolil nová měřítka ve své třídě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Passat

Volkswagen Passat | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Volkswagen představil v červenci v Postupimi ve světové premiéře nový model Passat. A nedávno oslavila osmá generace bestselleru výstavní premiéru jako jedna z hlavních hvězd Pařížského autosalonu 2014. Dalším krokem je uvedení nového Passatu na trh, k němuž dojde nejprve v polovině listopadu v Německu. O pouhý týden později začne uvádění na evropské trhy. Ostatní mezinárodní trhy a verze s pravostranným řízením budou postupně následovat od roku 2015. U tohoto vozu je všechno nové. Design, technika, motory, možnosti. Passat kromě toho stanovuje nová měřítka snížením hmotnosti až o 85 kg a hodnotami spotřeby paliva, které jsou až o 20 procent nižší. Passat bude poprvé nabízen jako Passat GTE s hybridním pohonem s možností vnějšího nabíjení.

22 milionů vyrobených vozů. Osmá generace Passatu je nejnovější verzí světového bestselleru. Včetně všech derivátů bylo již vyrobeno téměř 22 milionů vozů tohoto typu. Jen v roce 2013 se rozhodlo více než 1,1 milionu lidí pro nějaký model této řady. Teoreticky byl v uplynulém roce každých 29 sekund někde na zemi prodán jeden vůz Passat, resp. Magotan (v Číně). Dva Passaty za minutu, 126 za hodinu a více než 3000 za den. Volkswagen Passat je nejúspěšnějším modelem koncernu.

Exteriér

Design nového Passatu spojuje stylovou čistotu se silným vyzařováním. Je to design, který není módní, ale moderní. Design, který není náhodný, ale expresivní. Design, u něhož dává každá linie smysl. Design, který dá své době charakter. Nový Passat vznikl na základě modulární platformy MQB pro vozy s motorem uloženým vpředu napříč. Díky této platformě bylo možné vytvořit mnohem dynamičtější proporce (mj. nižší karoserie, delší rozvor, větší kola) a zároveň vylepšit uspořádání interiéru. Při zachování všech funkčních předností získal Passat výrazně nápadnější charisma, exkluzivitu a dynamiku. Díky nově vyvinutým předním světlometům LED (sériově od „Highline“) a ve všech verzích sériově dodávaným zadním světlometům LED si Passat zachovává nezaměnitelný vzhled dokonce i za tmy. Nový Volkswagen Passat je v obou karosářských variantách, Limuzína i Variant, vozem, jehož čistý a dynamický design snese srovnání i s vozy z vyššího segmentu. Nejúspěšnější služební vůz v Evropě tak boří hranice mezi střední a vyšší střední třídou, mezi segmenty B a C.

Interiér

V souladu s expresivním exteriérem navrhli designéři inte-riér, jehož estetika, čistota tvarů a vysoká kvalita harmonicky kore-spondují s kvalitní celkovou koncepcí osmé generace Passatu. Inte-riér je ještě avantgardnější a exkluzivnější než dosud díky mnoha novým designérským řešením, mezi něž patří výrazný horizontální, nepřerušovaný pás s výdechy ventilační soustavy a inovativní technologie, jako jsou interaktivní digitální přístroje Active Info Display, Head-up-Display nebo extrémně tenké pásy dekoračního osvětlení (Paket Ambiente).

Asistenční systémy a pohon

Více komfortu a bezpečnosti. Díky novým asistenčním, informač-ním, zábavním a komfortním systémům je individuální mobilita tr-vale udržitelnější, propojenější, komunikativnější, dynamičtější a ještě bezpečnější. Passat se tak stal všestranně nadaným vozem, je-hož technika překračuje hranice segmentů. Mezi nová technická ře-šení patří – kromě digitálních přístrojů Active Info Display a Head-up-Display – například zábavní systém Volkswagen Media Control pro tablety pro cestující vzadu, založený na aplikacích, dále Front Assist s funkcemi nouzového brzdění City Brake a rozpoznávání chodců, jakož i tři světové novinky v podobě asistenčních systémů Emergency Assist (zastavení vozidla, pokud řidič nereaguje), Trailer Assist (asistované manévrování s přívěsem) a Traffic Jam Assist (asistent pro jízdu v popojíždějící dopravní koloně).

Deset motorů TSI a TDI.

Nový Passat bude nabízen s deseti přepl-ňovanými motory s přímým vstřikováním paliva (zážehové TSI a vznětové TDI), jejichž výkony pokrývají rozpětí od 88 kW/120 k do 206 kW/280 k. Všechny motory jsou v modelové řadě Passat novinkou. Spotřeba motorů a analogicky i jejich emise CO2 byly sníženy až o 20 procent. Všechny verze jsou vybaveny systémem start-stop a režimem rekuperace kinetické energie. Pro každou variantu motoru je na přání k dispozici dvouspojková převodovka (DSG), která se v kombinaci s nejvýkonnějšími motory dodává dokonce sériově.

Hybridní systém typu plug-in s výkonem 160 kW/218 k. Poprvé bude pro tuto modelovou řadu v nabídce hybridní pohon s možností vnějšího nabíjení (zážehový motor TSI o výkonu 115 kW plus elektromotor o výkonu 85 kW): Passat GTE. Se systémovým výkonem 160 kW/218 k to bude dosud nejvýkonnější „plug-in hybrid“ značky Volkswagen. Hybridní Passat ujede čistě elektricky, tedy s nulovými emisemi, až 50 kilometrů na jedno nabití.

TSI – přehled zážehových motorů.

Nabídka zážehových motorů začíná jednotkou s výkonem 92 kW/125 k. Dalším stupněm je TSI o výkonu 110 kW/150 k s aktivním systémem vypínání válců ACT. Přeplňovaný motor 1,4 litru s přímým vstřikováním benzinu zaujme svou spotřebou 4,9 l/100 km (emise CO2: 115 g/km) – o 1,3 l/100 km, resp. o 20 % méně než srovnatelný předchůdce. Další výkonové stupně: 132 kW/180 k, 162 kW/220 k a 206 kW/280 k. Motor TSI hybridní verze s možností vnějšího nabíjení dosahuje výkonu 115 kW/156 k. Modely s výkonem 220 k a 280 k, jakož i Passat GTE jsou sériově vybaveny převodovkou DSG.

TDI – přehled vznětových motorů.

Paleta vznětových motorů bu-de v době zahájení prodeje zahrnovat kromě výše uvedené vrcholné verze o výkonu 176 kW/240 k ještě jednu jednotku 2.0 TDI o výkonu 110 kW/150 k (spotřeba: 4,1 l/100 km; emise CO2: 108 g/km). Do konce roku 2014 budou následovat vznětové motory 1.6 TDI s výkonem 88 kW/120 k a 2.0 TDI s výkonem 140 kW/190 k. V roce 2015 přijde na trh ještě úspornější Passat TDI BlueMotion s výkonem 88 kW/120 k.

Vrcholné TDI s výkonem 240 k.

Technickou lahůdkou je nejvýkonnější čtyřválcový turbodiesel TDI všech dob, nabízený značkou Volkswagen. Nový dvoulitr s dvojitým přeplňováním dosahuje nej-vyššího výkonu 176 kW/240 k a spotřebuje pouhých 5,3 l/100 km (emise CO2: 139 g/km). Limuzína, poháněná tímto motorem, může jet nejvyšší rychlostí 240 km/h, v případě verze Variant to je 238 km/h. Vzhledem k vysokému maximu točivého momentu 500 N.m bude Passat o výkonu 240 k sériově vybaven pohonem všech kol 4MOTION a novou sedmistupňovou převodovkou DSG.

Varianty výbav

Tři výbavové linie. Volkswagen uvede nový Passat na trh, stejně jako předchůdce, ve třech výbavových liniích Trendline, Comfortli-ne a Highline. Již Passat Trendline disponuje rozsáhlou sériovou výbavou. Součástí vnější výbavy jsou 16“ kola s pneumatikami s šířkou 215 mm a zadní světlomety LED. Výbava interiéru zahrnuje například středovou loketní opěrku vpředu s odkládací schránkou a výškovým seřizováním mezi předními sedadly. Mezi funkční výbavu modelu Passat Trendline patří mimo jiné bezklíčový systém Keyless Go (spouštění a vypínání motoru tlačítkem), funkce rozpoznávání únavy řidiče, multikolizní brzda, ukazatel tlaku vzduchu v pneumatikách, rádio „Composition Colour“ s 5“ dotykovým displejem, multifunkční ukazatel „Plus“, světlomety pro denní svícení, asistent pro rozjezd do kopce, funkce Auto Hold, režim setrvačné jízdy (u DSG) a klimatizace. Všechny modely jsou navíc vybaveny systémem start-stop a režimem rekuperace kinetické energie. Ještě exkluzivněji vybavený Passat Comfortline je navíc sériově vybaven mimo jiné systémem Front Assist včetně funkce nouzového brzdění City Brake. V případě vrcholné verze Passat Highline jsou do sériové výbavy zařazeny kromě klasických prvků, jako je čalounění kombinací kůže a Alcantary, dokonce i světlomety LED.

Jízdní dojmy Passat Variant 2,0 TDI 110 kW DSG

Dlouho jsem se nerozmýšlel, který konkrétní vůz si na prezentaci vyzkouším. Vybral jsem si nejprodávanější variantu. Tedy kombík s dvoulitrovým dieselem s výkonem 110 kW (150 koní) a s automatem, tedy klasická varianta business třídy.

Po nasoupení vás opět ohromí, jak dobře umí Volkswagen uspořádat interiér, s jakou lehkostí naleznete optimální pozici za volantem a jak intuitivně lze vše ovládat. Bude to znít trochu přehnaně, ale s jistou dávkou nadsázky mohu říci, že jsem si auto téměř "oblékl". Městská trasa nemohla zcela prověřit jízdní vlastnosti, chyběl delší úsek dálnice, kde se Passat bude pohybovat velmi často.

Ve městě se však pohyboval s lehkostí a jistotou, příjemně nastavená tuhost posilovače řízení v kombinaci s bezchybně pracující automatickou převodovkou DSG a také Traffic Jam asistentem, se proplétání městem stává o mnoho pohodovější. Podvozek i se 17" koly zvládá filtrovat nerovnosti velmi zdatně, ale nikoliv bezchybně. Delší nerovnost se už ale od podvozku ozve.

Dvoulitrový vznětový čtyřválec má síly dostatek a stejně tomu bude i na dálnici. V měském provozu jsme 20 km trasu projeli se spotřebou 7,2 litru na 100 km. A to se jednalo o vychladnutý motor a samozřejmě ještě nezajetý.

Vytisknout

Diskuze: První dojmy: Volkswagen Passat

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

mazda 2

Mazda 2 kombi - konkurent Fabie kombi

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud