Slavný závod Mille Miglia se blíží. Slavit bude jubileum

AutoRoad.cz, 27. března 2017, 00:46 Google+

Tradiční italský závod Tisíc mil slaví kulaté 90. narozeniny a ani automobilka Mercedes-Benz u toho nebude chybět.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mille Miglia patřil mezi nejslavnější automobilvé závody. Dnes se jedná o neméněslavný závod veteránů.

Mille Miglia patřil mezi nejslavnější automobilvé závody. Dnes se jedná o neméněslavný závod veteránů. | foto: Mercedes-Benz

Sdílejte článek

Ve dnech 18.–21. května 2017 se bude na Apeninském poloostrově konat další ročník legendárního podniku s délkou tisíc mil. Již tradičně je místem startu lombardské město Brescia. Právě odtud závodníci míří do srdce samotné Itálie – do Říma – a poté se opět vracejí.

Letošní jubilejní ročník této závodní podívané bude v duchu magického čísla sedm jako leitmotivu celé historie závodu Mille Miglia. Právě roku 1927 se totiž tento závod konal vůbec poprvé. Dalším zlomovým datem, které hrdě nese sedmičku, byl rok 1947. Tehdy se uskutečnil první závod na tisíc mil po druhé světové válce. Rok 1957 se stal dalším, i když neblahým milníkem Mille Miglia – v důsledku smrtelné kolize byl v tomto roce závod zakázán. Až roku 1977 došlo ke znovuzrození legendy, avšak jen jako závodu automobilových veteránů. Dnes mohou na Mille Miglia závodit pouze vozy, které se v letech 1927–1957 zúčastnily oné Tisícovky mil.

Automobilka Mercedes-Benz se zde poprvé uvedla roku 1930, reprezentována dvojicí Rudolf Caracciola a Christian Weren na stroji Mercedes-Benz SSK. Tato posádka se probojovala na šesté místo, ovšem již o rok později dobyl první z dvojice zlatou příčku vítězů s vozem Mercedes-Benz SSKL. Na počest těchto úspěchů se letošního závodu bude účastnit již zmiňovaný Mercedes-Benz SSK.

Poválečné úspěchy vozů s trojcípou hvězdou jsou spojeny především s modely 300 SL (W 194), 300 SL „Gullwing“ (W 198) a 300 SLR (W 196 S).Zejména sepětí názvu 300 SLR (W 196 S) a jména Stirling Moss vstoupilo do dějin automobilismu, neboť právě Sir Stirling Moss zajel nepřekonaný čas 10 hodin, 7 minut a 48 sekund.

img-responsive

Hans Herrmann a Stirling Moss ve Stuttgartu | foto: Daimler AG

Letošního slavného výročí se má zúčastnit mnoho zajímavých automobilových veteránů, jen automobilka Mercedes-Benz přislíbila účast strojů, jako jsou SSK (W 06), 300 SL (W 194), 300 SL „Gullwing“ (W 198), 190 SL (W 121) či 220 (W 180).

Vytisknout

Diskuze: Slavný závod Mille Miglia se blíží. Slavit bude jubileum

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Nákres prototypu Ginetta pro LMP1

WEC: Ginetta posílila tým pro vývoj prototypu LMP1

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud