Vkus Donalda Trumpa v automobilovém podání? To je zapomenutý Cadillac s jeho jménem

AutoRoad.cz, 4. dubna 2017, 14:44 Google+

Známí neznámí – Jméno Donald Trump zná po nedávné volbě amerického prezidenta téměř každý. Kontroverzní postava však není jen úspěšným politikem a podnikatelem, ale rovněž milovníkem automobilů. V jeho garáži se nachází několik zajímavých kousků, ten vůbec nejzajímavější s jeho jménem v ní však nenajdete. Historie Cadillacu Trump Series je totiž stejně rozporuplná, jako postava jeho tvůrce.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Cadillac Trump Golden Series je dost možná nejopulentnější limuzínou historie.

Cadillac Trump Golden Series je dost možná nejopulentnější limuzínou historie. | foto: Cadillac

Sdílejte článek

Pokud se dá o podnikatelských aktivitách Donalda Trumpa něco bezpečně prohlásit, pak že se spokojí jen s tím nejlepším, a to i za cenu finančního rizika. Pokud by to tak nebylo, nemohl by mezi roky 1990 a 2010 hned čtyřikrát vyhlásit bankrot. Finanční analýzu jeho jmění ale přenecháme povolanějším, mnohem zajímavější je totiž fakt, že část investic šla také do automobilů. Za svůj život vlastnil Trump mnoho zajímavých kousků, například nedávno prodávané modré Lamborghini Diablo. Ještě dříve, na konci osmdesátých let, však byznysmen vytvořil spolu s Cadillacem takzvaný „Trump Car“. Sám ho tak nazval ve své knize Trump: The Art of the Deal z roku 1987, zároveň jej neskromně označil za nejopulentnější limuzínu na světě. Na vytvoření luxusní limuzíny se jménem podnikatele by nebylo nic až tak neobvyklého, a to i v případě tohoto Cadillacu, který měl na palubě vlastně úplně všechno, co si v té době mohl vysoce postavený člověk přát.

img-responsive

Logo na kapotě Trumpova Cadillacu. | foto: topclassiccarsforsale.com

Zajímavý je ale celý příběh vozu, který dvě nejdůležitější osoby, stojící za jeho vznikem, interpretují naprosto odlišně. A pak je tu vlastně ještě jeden fakt, vůbec poprvé se jméno Trump objevilo na nějakém komerčním produktu. To jméno, jehož hodnota je dnes podle jeho nositele v řádech miliard dolarů. Zpátky ale k automobilu samotnému, jehož vznik se datuje do druhé poloviny osmdesátých let. Verze, interpretovaná samotným Trumpem, v jeho již zmiňované knize Trump: The Art of the Deal hovoří o tom, že nápad na vytvoření limuzíny s jeho jménem dostal Cadillac, respektive jeho tehdejší ředitel John Grettenberger. Vzniknout měly dvě verze – Trump Golden Series, což měla být ona nejopulentnější limuzína na světě, a jen o trochu méně luxusní Trump Executive Series. Aby čekání podnikateli utíkalo rychleji, poslal mu Cadillac jako dárek zlaté model Allanté, což sám okomentoval takto: „Asi si mysleli, že potřebuji více hraček, abych měl nějakou zábavu.“

A teď příběh o vývoji stejného auta, jen z pohledu Cadillacu a jeho tehdejšího šéfa Johna Grettenbergera, který se o něm rozepsal ve své knize Ready, Set, Go! My Life at General Motors, Cadillac, Oldsmobile, Opel, and Isuzu z roku 2011. Podle něj přišel Trump za automobilkou s nápadem, že se bude částečně finančně podílet na vývoji limuzíny, vyrobené specializovanou firmou na Long Islandu. Sám Trump se měl podílet na designu interiéru vozu a měl také povolit využití svého jména k propagování vozu. Zároveň si pro své osobní použití objednal padesát takovýchto limuzín, jimiž chtěl rozvážet vysoce postavené klienty z New Yorku do svého hotelu a kasina v Atlantic City. Této verzi nahrává řeč samotného Trumpa při premiéře vozu: „(v roce 1986, kdy Trump hovořil s Grettenbergerem – poznámka redakce) Johne, s čím Cadillac musí přijít, to je limuzína s velkým prostorem nad hlavou a všemi vymoženostmi. Později jsem měl hovor od Johna, který mi řekl: ‚Chtěl by ses zúčastnit tohoto projektu?‘ Já jsem mu na to odpověděl, že o autech nic nevím, kromě toho, co mám osobně rád.“ Takto Trumpa ocitoval magazín Limousine, Charter & Tour z doby představení vozu.

img-responsive

Ve dveřích byly mahagonové stolky i zlaté doplňky. | foto: topclassiccarsforsale.com

Je jedno, jestli věříte verzi Trumpa nebo Grettenbergera, limuzína s jeho jménem se totiž roku 1988 představila a na výstavě Limousine and Chauffeur Show v Atlantic City. Na akci se ukázaly dva prototypy tak, jak o nich ve své knize psal Donald Trump. Jejich výroba trvala dva roky, spolu s Cadillacem se na ní podílela také specializovaná společnost Dillinger Coach Works. Ano, její jméno skutečně odkazuje k americkému gangsterovi ze třicátých let minulého století. A aby těch zločinců nebylo málo, majitel Dillinger Coach Works John Staluppi (spolu s Jackem Schwartzem) je podle některých zdrojů součástí mafiánské rodiny Colombových. Mimochodem, podle Schwartze Trump v březnu 1988 souhlasil, aby Dillinger Coach Works vyrobili a propagovali omezenou sérii limuzín s jeho jménem. Součástí dvouleté dohody mělo být i převzetí dvaceti automobilů ze strany Trumpa. Vyberte si tak, kolik těch limuzín nakonec mělo vzniknout.

Přesné číslo se asi nikdy nedozvíme, nicméně podle dostupných údajů vznikla celkem tři auta, dvě ve verzi Golden Series a jedno ve verzi Executive Series. Všechny byly takové, jaké na konec osmdesátých let a vkus Donalda Trumpa čekáte – okázalé, luxusní, opulentní a přeplácané. Podobnou kombinaci materiálů a výbavových prvků, jako u verze Golden Series, pravděpodobně v žádném jiném automobilu neuvidíte. Trochu netradičně s prohlídkou začneme uvnitř, tam se totiž odehrává veškeré dění. Koberečky jsou ze stoprocentní vlny, čalounění obstarává italská kůže, obložení mahagonové dřevo a celek dotváří detaily z 24karátového zlata („chudší“ verze Executive je postrádala, zbytek prvků ale nechyběl). Viděli jste v poslední době fotku interiéru Trumpova domu? Pak Vás tohle nepřekvapí. Podobně obsáhlá je i výbava – máme tady televizi s videorekordérem, fax, dvojici mobilních telefonů NEC, audiosystém Blaupunkt, výsuvné stolečky, skartovačku a především minibar se skleničkami a pořádným úložným prostorem pro láhve s alkoholem. Vzadu se sedí na pohovkách naproti sobě, ta posazená ve směru jízdy má na opěradle vyšité výrazné logo „Cadillac Trump“.

img-responsive

Součástí výbavy byla nejen moderní elektronika, ale i minibar. | foto: topclassiccarsforsale.com

Exteriér se tehdejší době a základovému Cadillacu Brougham vymyká přece jen trochu méně, přesto je tu větší chromovaná maska chladiče, dávající vzpomenout na modely Rolls-Royce. Směrem dozadu zaujme výrazný B-sloupek z nerezové oceli, to proto, že délka limuzíny byla výrazně prodloužena. Úplně vzadu je mírně zvednutá střecha, nejspíš pro případ, že by Trump kupoval basketbalový tým. Důkazem, že podnikatel koncem osmdesátých let nevěděl co s penězi jsou zlaté detaily karosérie, stejně jako zlatý proužek na kolech. A pak je tu zlaté logo na kapotě, tvarem připomínající to klasické od Cadillacu, při bližším ohledání je v něm ale napsáno „Cadillac Trump Series“. Pokud by Vás zajímala potenciální cena vozu s pětilitrovým osmiválcem pod kapotou, tak v přepočtu na dnešní dobu by provedení Executive Series přišlo na 112 000 dolarů (cca 2 849 000 korun) a Golden Series na 133 000 dolarů (cca 3 383 000 korun). Dnes najdete I dražší auta, ale koncem osmdesátých let šlo o astronomické sumy.

Přesný počet vyrobených kusů je, jak vyplývá i z výše uvedeného, diskutabilní. John Grettenberger však uvedl, že Trump samotný si nakonec z jemu slíbených padesáti automobilů koupil jediný a ten věnoval svému otci. Jednalo se o jeden z prototypů, kde skončil druhý bývalý šéf Cadillacu neví. My to nicméně víme! První ze dvou oficiálně vyrobených kousků (jde o verzi Golden Series) vlastní britský sběratel, který kvůli evropské legislativě musel vyměnit přední a zadní světla. Jinak je ale auto původní, včetně všech zlatých prvků. Druhý vůz v provedení Executive Series je aktuálně na prodej v Massachusetts s najetými 22 tisíci mílemi za 70 000 dolarů (cca 1 780 000 korun). A pak je tu tedy třetí údajně vyrobený vůz. Opět jde o provedení Golden Series, na prodej je s 20 371 mílemi za 25 000 dolarů (cca 636 000 korun) v americkém státě Maine. Mohlo by Vás napadnout, že oba modely Golden Series jsou vlastně jeden a ten stejný vůz. Oba ale mají podle fotek rozdílnou barvu čalounění. A že by jeden z nich byl pouze předělaným běžným Cadillacem také není příliš pravděpodobné, znáčky Trump Series různě po karosérii jen tak nekoupíte.

Cadillac, respektive jeho bývalý šéf, tak tvrdí, že vznikla dvě auta, aktuální inzerce nicméně říká, že „Trump car“ jezdí po světě nejméně ve třech kusech. Buď jak buď, jedná se o pozoruhodný kousek automobilové historie. A to nejen kvůli autu samotnému, ale i příběhu okolo jeho vzniku. Jestli se dá více věřit Trumpovi nebo Grettenbergerovi musí posoudit každý sám. Do luxusní limuzíny Cadillac nicméně Donald Trump usedne již příští rok znovu, jen už neponese jeho jméno. Půjde ale o pravděpodobně nejbezpečnější auto svého druhu na světě. A především, poveze miliardáře do Bílého domu.

Vytisknout

Diskuze: Vkus Donalda Trumpa v automobilovém podání? To je zapomenutý Cadillac s jeho jménem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Volvo za více než šedesát let vyrobilo přes šest milionů kombíků.

HISTORIE: Nejzásadnější modely Volvo s karosérií kombi

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud