Uvidíme ve Zlíně po letech na cílové rampě jako první české auto?

Drahomír Kvasnička, 24. července 2009, 12:41 Google+

Devětatřicátý ročník nejprestižnější automobilové soutěže na území České republiky slibuje skvělou podívanou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loga

Loga | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Přestože konečný termín pro přihlášení do Barum Czech Rally Zlín je až ve středu 29. července, už nyní je jasné, že diváci uvidí nejlepší konkurenci v dosavadní historii.

„Ještě je předčasné mluvit o konkrétních jménech,“ bránil se ředitel rally Miloslav Regner na tiskové konferenci v prostorách zlínské radnice. „Vypadá to ovšem velice slibně.“ Je téměř jisté, že ve Zlíně nebude na startu chybět vedoucí jezdec evropského šampionátu Giandomenico Basso s vozem Fiat Grande Punto S2000. Tovární tým Abarthu už svou přihlášku do soutěže zaslal.

Mistra Evropy z roku 2006 doplní na startu zcela jistě i domácí Roman Kresta. Trojnásobný vítěz barumky se popasuje s oblíbenými tratěmi na voze Peugeot 207 S2000. „Čekáme, že se tu sejde celá česká špička, včetně Jana Kopeckého, továrního jezdce Škody,“ doplnil Regner. V loňském roce se na tratích kolem Zlína prohánělo jedenadvacet vozů specifikace Super 2000. Letos by jich mělo být ještě víc. „Předpokládáme, že by tu mohlo být více posádek s těmito auty než v loni,“ naznačil ředitel soutěže. Právě v této konkurenci by mohla prokázat svoje kvality nová zbraň mladoboleslavské Škodovky. Fabia S2000 začíná nahánět konkurentům hrůzu a svoje kvality potvrdili tovární jezdci týmu na nedávné rally v Rusku, kde zvítězil finský pilot Juha Hänninen před Janem Kopeckým. Český jezdec figuruje v průběžném pořadí šampionátu Intercontinental Rally Challenge na druhém místě a doma bude patřit k favoritům. Posledním jezdcem na voze české výroby, který ve zlínské rally zvedal nad hlavu pohár pro vítěze, byl Roman Kresta v roce 2001. Tehdy jel s octavií WRC. „Vzpomínám si na druhou polovinu sedmdesátých let, kdy na barumce bezkonkurenčně vládly Škody 130 RS. Poslední vítězství Romana Kresty s octavií už je také pěkně staré. Bylo to krásné, vidět po letech jako první na cílové rampě české auto,“ zasnil se Miloslav Regner.

Prestižní soutěž budou stejně jako v minulých dvou letech přenášet kamery televizní stanice Eurosport. „Letos jsme absolvovali velmi těžká jednání o harmonogramu. Přijata byla až pětadvacátá verze,“ líčil martyrium ředitel soutěže. Prestižní sportovní kanál přinese fanouškům z celé Evropy mnoho hodin přímých přenosů a záznamů z tratí i ze servisního areálu. „V přímém přenosu bude odvysílán i ceremoniál z cíle soutěže, který se uskuteční v neděli od šestnácti hodin,“ doplnil Regner. Zatímco tratě rychlostních zkoušek budou téměř totožné s těmi loňskými, zázemí soutěže doznává řady změn. „Servisní areál už byl malý, proto jsme ho rozšířili. Nově budou mít závodní týmy zázemí na bývalé zkušební dráze u otrokovického podniku Barum Continental,“ vysvětlil Regner.

Kromě samotné soutěže připravují organizátoři i doprovodný program. „Ve čtvrtek se před zlínskou radnicí na Náměstí Míru uskuteční přehlídka historických vozidel a autogramiáda předních jezdců. Součástí odpoledne bude také speciální program pro děti,“ nastínil šéf soutěže a pochválil za vstřícnost zlínský magistrát. „Cítíme ze strany města velké pochopení. Víme, že řadu lidí může soutěž omezit, proto si podpory velice vážíme,“ uzavřel Regner.

 

Vytisknout

Diskuze: Uvidíme ve Zlíně po letech na cílové rampě jako první české auto?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Grzyb, Grzegorz

IMPA RALLY BRATISLAVA - obhliadky tratí v plnom prúde

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud