Ojeté vozy po Vánocích citelně zdraží

AutoRoad.cz, 13. prosince 2019, 00:18 Google+

V závěru roku nabízejí prodejci nových i ojetých automobilů desetitisícové slevy. Pořízení ojetého vozu před letošními Vánoci se vyplatí rovněž z toho důvodu, že nová auta v příštích letech citelně podraží.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: rindt-gaida.de

Sdílejte článek

Prodeje nových automobilů klesají a poptávka se bude pozvolna přesouvat na sekundární trh, zejména k zánovním vozům, ale nevynechá ani běžné ojetiny.

Každoročně před koncem roku poskytují prodejci ojetých aut výrazné slevy. Ceny zánovních vozů klesají řádově o desítky tisíc korun a jsou tedy dostupnější než během roku.

„Češi s oblibou využívají předvánoční slevy a trh s automobily v tomto ohledu není výjimkou. Motivací ke koupi vozu těsně před Vánoci nemusí být jen finanční úspora, ale mnohdy také záměr překvapit své blízké. Najdou se však i tací, kteří si nadělí auto pod stromeček sami,“ říká Petr Vaněček, provozní ředitel AURES Holdings, který provozuje síť autocenter AAA AUTO a zánovních vozů Mototechna.

Zvýšený zájem o ojeté vozy na konci roku potvrzují dlouhodobé prodejní statistiky AAA AUTO: v posledních pěti letech rostly prodeje v průměru o 12 procent. Domácí ekonomice se v současné i nedávné době nebývale daří a dařilo, nezaměstnanost je minimální, výdělky pracujících stabilně rostou a lidé tedy neváhají investovat do nákupu automobilů.

Pádným argumentem pro pořízení ojetého vozu do konce letošního roku je též očekávaný růst cen v následujících letech. „Prodeje nových vozidel začínají klesat a poptávka se bude postupně přelévat na sekundární trh, zejména k zánovním ojetinám. Nové automobily navíc musejí splňovat stále přísnější emisní limity a zvýšené náklady spojené s vývojem a zaváděním nových technologií promítnou automobilky do prodejních cen. Postupně budou zdražovat nová auta, což pochopitelně povede i ke zdražení u ojetin,“ uvádí Stanislav Gálik, ředitel inovační laboratoře AuresLab, která se zabývá analýzami na trhu zánovních a ojetých vozů.

Stejně jako při výběru parfému, šatů nebo knihy pod stromeček se můžete snadno zmýlit i při koupi automobilu. Myslete na to, že zcela jinou představu má o ideálním autě teenager s čerstvým řidičským průkazem, matka s malými dětmi nebo senior. Podle statistik AAA AUTO si řidiči do 25 let pořizují nejčastěji vozidla typu hatchback s benzínovým motorem a manuální převodovkou.

„Pro začínající řidiče je ideální volbou ojetý vůz nižší střední třídy v perfektním technickém stavu. Mladí muži se při výběru vozu zajímají o výkon motoru a často požadují sportovnější vzhled. Pro dívky je důležitá především barva vozu, praktičnost a bezpečnost,“ potvrzuje Petr Vaněček. U mladých mužů patří mezi nejprodávanější modely jednoznačně Škoda Octavia a Fabia, dále následují VW Golf, Passat a Ford Focus. Mladé ženy si nejčastěji pořizují menší Fabii.

Požadavky na automobil se změní s prvním přírůstkem do rodiny. Stanislav Gálik k tomu dodává: „Vedle bezpečnosti, spolehlivosti a nízkých provozních nákladů je dalším důležitým parametrem praktičnost, velký zavazadlový prostor a dostatek odkládacích prostor. V těchto bodech u českých rodin jasně vítězí Škoda Octavie. Velmi oblíbený je také Volkswagen Touran a Hyundai ix35.“

Specifické požadavky pak mají i senioři, kteří stále častěji vyhledávají automobily s vyšším posezem. Tyto vozy jsou totiž pohodlné a dobře se do nich nastupuje a vystupuje. Žádané jsou například značky Ford Fusion, Hyundai ix20, Dacia Duster či Suzuki Vitara.

Vytisknout

Diskuze: Ojeté vozy po Vánocích citelně zdraží

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

škoda rapid

Škoda představila novou generaci Rapida, má atmosférický čtyřválec a cenu pod…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud