Kia Optima SW má české ceny, Superb a spol. deklasuje výbavou

ar6, 31. srpna 2016, 03:00 Google+

Byla to dlouhá doba, co Kia měla zástupce mezi kombíky střední třídy. Mnozí již dokonce na Clarus zapomněli a částečně je to pochopitelné. Tehdejší modely korejské automobilky byly totiž od těch současných diametrálně odlišné. Zatímco tehdy tak kombík na souboje se špičkou třídy pomýšlet nemohl, nová Optima Sportswagon (SW) naopak na tuto metu myslet musí. Jak si povede na českém trhu částečně naznačuje její ceník.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kia Optima Sportswagon přichází na český trh, nechybí verze GT.

Kia Optima Sportswagon přichází na český trh, nechybí verze GT. | foto: Kia Motors

Sdílejte článek

Kia Optima je v Evropě aktuálně dostupná ve druhé generaci. Ta první zaujala neotřelým designem, velkou vnitřní prostorností a bohatou výbavou. Problémem byla úzká nabídka motorů a také absence karosérie kombi. První problém sice druhá generace příliš nevyřešila, ten druhý však jistě potěší všechny rodiny či hledače alternativy k Superbu, Talismanu nebo Passatu. Optima SW s kufrem o základním objemu 552 litrů slavila premiéru letos na jaře v Ženevě. Ze sedanu si vzala atraktivní design, kompletní technický základ (nezávislé zavěšení kol však bylo přizpůsobeno jinému rozložení hmotnosti kombi) a především vnitřní prostornost. Na zadních sedadlech je totiž při rozvoru 2805 milimetrů prakticky stejné množství místa jako v Superbu. Kufr sice o pár litrů zaostává, ale pozná to reálně většina zákazníků? Nejspíše nikoliv, důležitější je informace o sedadlech sklopných v poměru 40:20:40 a možnost sáhnout po praktickém kolejnicovém systému, zdatném to konkurentovi Simply Clever řešení okřídleného šípu.

Optima, alespoň podle našich dojmů z letošní Ženevy, Superbu stačí také kvalitou materiálů a zpracováním. Ano, pokud jste zvyklí na německou strohost a smysl pro detail, může pro Vás být řešení Kie se širokým středovým tunelem a středovou konzolí natočenou směrem k řidiči poněkud zvláštní a uživatelsky možná i nepřijatelné. Zvyknout se na to ale dá a rozhodně tomuto řešení nechybí ergonomie. Už v základní výbavě je navíc multimediální systém se sedmipalcovou obrazovkou, navigací nebo rozhraním Andorid Auto a Apple CarPlay. Kde má český konkurent velký náskok, to je nabídka pohonných jednotek. Optima SW bude totiž u nás dostupná jen se dvěma motorizacemi. Základ tvoří naftová sedmnáctistovka CRDi o výkonu 104 kW (141 k) se šestistupňovou manuální nebo sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou. Trochu solitérní bude v segmentu kombíků střední třídy sportovní verze GT (vedle ní existuje i vizuálně upravené provedení GT Line), vynikající nejen upraveným vzhledem exteriéru a interiéru, ale také použitím přeplňovaného dvoulitrového čtyřválce T-GDI o výkonu 180 kW (245 k) v kombinaci se šestistupňovou automatickou převodovkou. Ta bohužel trochu zabijí sportovní ambice jinak vyjádřené upraveným podvozkem s o 10 milimetrů sníženou světlou výškou, jiným nastavením tlumičů, elektricky stavitelným odpružením, tužšími zkrutnými tyčemi na přední nápravě a tužšími pouzdry vzadu.

Technické údaje

  2.0 T-GDI 1.7 CRDi 1.7 CRDi
Výkon: 180 kW 104 kW 104 kW
Toč. moment: 353 Nm 340 Nm 340 Nm
Převodovka: 6 AT 6 MT 7 DCT
Zrychlení: 7,6 s 10,2 s 11,1 s
Max. rychlost: 232 km/h 203 km/h 203 km/h
Spotřeba: 8,2 l/100 km 4,4 l/100 km 4,6 l/100 km
Délka: 4855 mm
Šířka: 1860 mm
Výška: 1470 mm
Rozvor: 2805 mm
Kufr: 552 l

Kombi je v nabídce ve čtyřech výbavových stupních. Základní Business Line obsahuje sedm airbagů, asistent pro rozjezd do kopce, tempomat, Isofix pro zadní krajní sedadla, dešťový senzor, parkovací senzory vpředu i vzadu, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektricky sklopná a vyhřívaná zrcátka, elektrická okna vpředu i vzadu, dvouzónovou automatickou klimatizaci, multimediální systém se sedmipalcovým dotykovým displejem, navigací, couvací kamerou, Apple CarPlay a Android Auto, kožený multifunkční volant, výškově stavitelné sedadlo řidiče s elektronicky nastavitelnou bederní opěrkou, střešní ližiny, LED diody pro denní svícení nebo 16palcová litá kola. Tato verze je však určena víceméně pouze pro fleetové zákazníky. Pro běžný prodej je tak prakticky základem linie Exclusive, obsahující navíc světelný senzor, systém pro jízdu v pruzích, kožený multifunkční volant s vyhříváním, vyhřívání předních sedadel, čalounění kombinací látky a kůže, bezklíčkové odemykání a startování, přední xenonová světla, LED mlhovky, LED zadní světla nebo 17palcová litá kola.

Vedle sportovního provedení GT představuje novinku v nabídce i pouze sportovně vypadající výbava GT Line, zahrnující oproti Exclusive navíc parkovací asistent pro kolmé i podélné parkování, osmipalcovou obrazovku infotainmentu, audiosystém Harman Kardon s osmi reproduktory, bezdrátovou nabíječku mobilních telefonů, sportovní přední kožená sedadla s elektrickým nastavováním v osmi směrech s pamětí a odvětráváním, vyhřívaná zadní sedadla, sportovní kožený volant, kolejnicový systém v kufru, elektrické páté dveře, sportovní bodykit (přední a zadní nárazník s difuzorem), dvojitou chromovanou koncovku výfuku, zatmavená zadní okna, přední full-LED světlomety nebo 18palcová litá kola. Sportovní provedení GT pak má vedle dvoulitrového čtyřválce také sportovní optický bodykit, dvojitou chromovanou koncovku výfuku, 18palcová litá kola, červeně lakované třmeny brzd, elektricky ovládané odpružení, adaptivní tempomat, 360stupňový kamerový systém, sledování mrtvého úhlu, upozornění na vozidla přijíždějící ze strany při couvání nebo autonomní nouzové brzdění.

Ceník - Kia Optima/Optima SW

  Sedan Sportswagon
  Business Line Exclusive GT-Line GT Business Line Exclusive GT-Line GT
2.0 T-GDI ---------- ---------- ---------- 969 980 Kč ---------- ---------- ---------- 999 980 Kč
1.7 CRDi 639 980 Kč 734 980 Kč ---------- ---------- 669 980 Kč 764 980 Kč ---------- ----------
1.7 CRDi DCT 694 980 Kč 789 980 Kč 869 980 Kč ---------- 724 980 Kč 819 980 Kč 899 980 Kč ----------

Zároveň s kombíkem upravila Kia významně také ceník sedanu. Ten nyní obsahuje výbavy Business Line, Exclusive, GT Line a GT. Jejich složení je až na absenci elektrické víka kufru a střešních ližin naprosto totožné. Znamená to tak mimo jiné i dvoulitrový čtyřválec T-GDI o výkonu 180 kW (245 k) pod kapotou sportovně laděné varianty GT. Prodej Optimy SW, GT-Line i GT se rozběhne v říjnu letošního roku, pro firemní zákazníky je pak vedle specifického výbavového stupně a možnosti odpočtu DPH připravena i nabídka financování s měsíční splátkou 6666 korun bez DPH. V následujících měsících se dá očekávat také příchod plug-in hybridní Optimy PHEV.

Vytisknout

Diskuze: Kia Optima SW má české ceny, Superb a spol. deklasuje výbavou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Americká specifikace Volkswagenu Passat TDI možná brzy zamíří i k nám.

Zamíří cinknuté Volkswageny z USA na evropské trhy? (+ ANKETA)

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud