Modelová paleta Škoda je bezpečná jako ještě nikdy

ar5, 3. prosince 2014, 07:34 Google+

Automobily ŠKODA poskytují svým cestujícím špičkovou úroveň bezpečnosti. Všech sedm modelových řad značky ŠKODA dosáhlo při uvedení na trh nejlepšího pětihvězdičkového výsledku v uznávaném hodnocení bezpečnosti Euro NCAP.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Naposledy byla pěti hvězdami vyznamenána letos v listopadu nová ŠKODA Fabia. Špičkové výsledky v testech Euro NCAP z posledních let dokládají vysokou úroveň bezpečnosti vozů ŠKODA a jsou výsledkem snahy o dosažení maximální aktivní a pasivní bezpečnosti vozů.

Společnost ŠKODA AUTO se navíc v rámci své společenské zodpovědnosti zasazuje za zvýšení bezpečnosti provozu na silnicích a dálnicích. „Bezpečnost všech cestujících ve voze má pro společnost ŠKODA AUTO nejvyšší prioritu,“ říká člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast technického vývoje Dr. Frank Welsch. „Tento nekompromisní požadavek platí přes všechny třídy vozů od městského vozu ŠKODA Citigo, až po naši vlajkovou loď ŠKODA Superb. Pracujeme nepřetržitě na dalším zlepšování úrovně aktivní i pasivní bezpečnosti našich vozů. Sem patří inovativní asistenční systémy, stejně jako perfektně vzájemně odladěné zádržné systémy, nejmodernější podvozková technika, výkonné světelné systémy a průběžná optimalizace struktur karoserie našich vozů, mimo jiné díky použití vysoko pevnostních ocelí,“ říká Dr. Welsch.

V technickém vývoji ŠKODA AUTO pracuje přibližně 1.700 specialistů, designérů, inženýrů a konstruktérů. Většina z nich se přímo nebo nepřímo zabývá technickými otázkami bezpečnosti vozu. Nový malý vůz ŠKODA Fabia zřetelně ukazuje, jak vysokou pozici na žebříčku hodnot společnosti ŠKODA AUTO zaujímají právě bezpečnostní systémy. Třetí generace nabízí celou řadu bezpečnostních inovací, které byly doposud vyhrazeny pouze vozům vyšších automobilových segmentů. I proto disponuje nová ŠKODA Fabia úrovní bezpečnosti, jakou se nemůže pochlubit žádný malý vůz mimo koncern Volkswagen.

V novém voze ŠKODA Fabia slaví premiéru mj. systém Front Assistant s integrovanou funkcí nouzového brzdění City. Nová ŠKODA Fabia také poprvé dostane funkce jako multikolizní brzda, Driver Activity Asistant (rozpoznání únavy řidiče), Speedlimiter (omezovač rychlosti), Hill Hold Control (asistent rozjezdu do kopce) a elektronická kontrola tlaku pneumatik. Na přání jsou dodávány také LED světla pro denní svícení a přední mlhové světlomety s funkcí Corner (přisvícení při odbočování). Všech sedm modelových řad značky ŠKODA, uvedených na trh v posledních letech, se může pyšnit nejlepším pětihvězdičkovým hodnocením bezpečnosti od Euro NCAP.

Začátkem listopadu obdržela pět hvězd od Euro NCAP také nová ŠKODA Fabia. Pět hvězd získaly od Euro NCAP také modely ŠKODA Octavia (2013), ŠKODA Rapid (2012), ŠKODA Citigo (2011), ŠKODA Yeti (2009), ŠKODA Superb (2008) a ŠKODA Roomster (2006). Špičkové hodnocení nezávislými experty potvrzuje vysokou úroveň bezpečnosti vozů

ŠKODA. Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je nezávislé konsorcium evropských ministerstev dopravy, autoklubů, pojistitelů a sdružení, které se zabývá ochranou spotřebitelů. Tato organizace provádí bezpečnostní testy nových typů automobilů a hodnotí jejich bezpečnost ve čtyřech kategoriích - bezpečnost dospělých cestujících, bezpečnost dětí, ochrana chodců a podpůrné bezpečnostní systémy.

Inovativní bezpečnostní asistenční systémy Bezpečnostní asistenční systémy pomáhají předcházet nehodám nebo zmírnit jejich následky pro cestující nebo ostatní účastníky silničního provozu. V minulých letech se do modelové palety značky ŠKODA dostala spousta nových technologií. Český výrobce měl přitom možnost využít mj. moduly a techniku modulárního stavebnicového systému (MQB) koncernu Volkswagen. ŠKODA ve vybraných modelech svých sedmi modelových řad nabízí řadu bezpečnostních a komfortních systémů.

Patří k nim například Front Assistant s funkcí nouzové brzdy City, multikolizní brzda, Adaptive Cruise Assistant (automatické udržování odstupu od automobilu vpředu), Lane Assistant (funkce udržování v jízdním pruhu), Intelligent Light Assistant (automatické přepínání dálkových a potkávacích světel), Crew Protect Assistant (proaktivní ochrana cestujících), Driver Activity Assistant (rozpoznání únavy řidiče), rozpoznávání dopravních značek, elektronická kontrola tlaku v pneumatikách aj.

Nejlepší pasivní bezpečnost díky bezpečnostnímu paketu Pro optimální ochranu cestujících v případě kolize jsou všechny vozy ŠKODA vybaveny rozsáhlým, perfektně vzájemně odladěným bezpečnostním paketem. Patří sem v závislosti na modelu až devět airbagů (Superb, Octavia, Yeti), výškově nastavitelné tříbodové bezpečnostní pásy s předpínači a bezpečnostními hlavovými opěrkami. Cíleně optimalizované struktury karoserie propůjčují vozu takové deformační vlastnosti při nárazu, aby zajistily maximální množství absorbované energie, a současně aby byla zachována stabilní kabina zajišťující dostatečný pro cestující. Vyšší úroveň bezpečnosti jako součást aktivit CSR

Kromě bezpečnosti vlastních vozů má český výrobce automobilů, v rámci rozsáhlých aktivit v oblasti společenské zodpovědnosti firmy (Corporate Social Responsibility, zkráceně CSR), na srdci také téma bezpečnosti silničního provozu. Bezpečnost provozu je proto ústředním pilířem CSR-strategie společnosti ŠKODA AUTO. Automobilka v této oblasti v posledních letech podporuje mnoho projektů v celé České republice. ŠKODA AUTO je tak např. od roku 2013 hlavním partnerem portálu dopravní bezpečnosti ‚Bezpečné cesty’. Stránky www.bezpecnecesty.cz názorným způsobem osvětlují důležitá témata týkající se bezpečnosti provozu a dávají tipy na správné chování v silničním provozu. ŠKODA AUTO přitom dodává konkrétní poznatky a znalosti z vlastního výzkumu dopravní bezpečnosti a nehodovosti, přináší odborné vstupy a poskytuje speciální osvětlující materiál v podobě textů a filmů. Internetový vzdělávací program ‚ŠKODA hrou’ zprostředkovává dětem hravou formou

správné chování v silničním provozu. Celostátní soutěž ‚Cesty městy’ oceňuje za podpory ŠKODA AUTO již po téměř jedenáct let ta nejlepší opatření přispívající ke zklidnění provozu v českých městech a obcích. Ve spolupráci s Integrovaným záchranným systémem České republiky organizuje firma pravidelně informační akce Bezpečně v autě a ‚Dny bezpečnosti provozu’. V regionech, kde sídlí výrobní závody ŠKODA AUTO, podpořila společnost jen v minulém roce dalších deset projektů podporujících bezpečnosti provozu. Firma se navíc intenzivně zapojuje do výzkumu dopravní bezpečnosti. Probíhá přitom intenzivní spolupráce s dopravní policií, hasičským sborem, záchrannou službou a nemocnicemi a také dalšími organizacemi ze státního i soukromého sektoru.

Vytisknout

Diskuze: Modelová paleta Škoda je bezpečná jako ještě nikdy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

SL 63 AMG

Sběratelské kousky Mercedesů SL od Rosberga a Hamiltona

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud