Chcete dotaci 200 000 Kč na elektromobil?

Den elektromobility | foto: www.autoroad.cz / Jan Zýka

Dotace 8 000 EUR na bateriový elektromobil a 5 000 EUR na hybridní vůz je realitou.

Dotace 8 000 EUR na bateriový elektromobil a 5 000 EUR na hybridní vůz je od 16.12.2019 realitou.

Nedávné hlasování na našem internetové zpravodajství AutoRoad o preferenci  pořízení automobilů s alternativním pohonem dopadlo následně:

  • vozidlo s pohonem CNG preferuje 35 procent účastníků ankety
  • plug-in hybrid by si pořídilo 14%
  • bateriový elektromobil 32%

Tři procenta respondentů neví, nedokáží se rozhodnout a 16 procent respondentů vozidla s alternativními pohony odmítá.


Pokud by stejná výše dotací, to je 8 000 Euro na elektromobil a 5 000 Euro na plug-in Hybrid platila i v České republice, anketa by určitě dopadla jinak.

Škoda CITIGOe iV | foto: Škoda Auto

Bohužel tyto dotace jsou platné pro občany Slovenské republiky a to pro podnikatele i fyzické nepodnikající osoby. To je přesně to co chybí v České republice, naši slovenští bratři nás opět předběhli a ukázali, že v rámci Evropy jsou mnohem dynamičtější než my v České republice.

Cílem ministerstva hospodářství Slovenské republiky je motivovat lidi k nákupu EKOLOGICKÝCH VOZIDEL S ALTERNATIVNÍM POHONEM, které snižují  množství vypuštěných znečišťujících látek.

Škoda Superb iV | foto: Škoda Auto

Mezi tato vozidla zařadili bateriové elektromobily a plug-in hybridy, nikoliv hybridní vozidla bez možnosti dobíjení baterie z vnějších zdrojů.

V České republice se chystá 2. etapa dotace na nákup elektromobilu, která by měla být otevřena v lednu příštího roku, jedná se o 5.výzvu programu OPPIK.

Přitom první běh dotací na nákup elektromobilů, který skončil v květnu letošního roku, není administrativně dokončen a žadatelé nemají zprávy o tom, zda byli úspěšní či nikoliv.

Na druhou stranu je nutné uznat, že bleskové vyprodání elektromobilu Škoda CitiGO-e má na svědomí právě tato dotační výzva OPPIK 4.

Škoda CITIGOe iV | foto: Škoda Auto

Cena první zvýhodněné edice Škody CitiGo-e byla při využití dotace OPPIK4 necelých 235 400 Kč bez DPH.

Druhá fáze dotací plánovaná na leden 2020 v České republice, bude na rozdíl od slovenských dotací zaměřená na pořízení INOVAČNÍHO VOZIDLA.

To je jeden ze základních rozdílů oproti slovenským dotacím, mezi ně taky patří, že dotace jsou určeny pouze pro podnikatele a firmy.

Systém českých dotací je poměrně složitý, ale finální dotace může být vyšší než dotace slovenská.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy