Kolik se dá najet na jeden litr nafty? Se starou Octavií nečekaně hodně.

Škoda Octavia | foto: youtube.com

Britský YouTube kanál CarThrottle natáčí neobvyklá videa s novodobou Škodou Octavií 1.9 TDI první generace. Před nedávnem na jednu nádrž podnikli cestu z Londýna do Nürburgringu, kde si obkroužili jedno kolo, a poté dojeli zpět do Londýna. Dnes se ale podíváme na jejich poslední test zaměřený na spotřebu.

Českým motoristům netřeba Octavii první generace, nebo její mýty opředený motor VW 1.9 TDI, dlouze představovat. Většina našich čtenářů má zcela jistě nějakou zkušenost buď s Octavií, a nebo právě se zmiňovaným motorem. Já osobně slyšel vyprávění, jak tento motor v Seatu Alhambra, což není zrovna malé auto, nárokoval v průměru pouhých 4,7 l nafty na 100 km.

Škoda Octavia | foto: youtube.com

Přejděme tedy rovnou k průběhu testu. YouTubeři "vysáli" nádrž do poslední kapky a poté nalili přesně odměřený jeden litr motorové nafty. Usedli do vozu a vyrazili. Jejich odhad o předpokládaném dojezdu byl okolo 18-19 km.

Nebudeme vás dlouze napínat. Než Škodovka s našimi YouTubery na palubě naposledy zakuckala a zdechla, najela těžko uvěřitelných 41,5 km. V přepočtu se dostáváme na průměrnou spotřebu fantastických 2,65 l na 100 km (připočíst musíme ještě 100 ml nafty dolitých do nádrže kvůli usazeným nečistotám). Kam se na 20 let starou Škodu, s více než 700 tisíci kilometry v těle, hrabou nejmodernější hybridy.

Škoda Octavia | foto: youtube.com

Při takovéto spotřebě paliva byste za cenu jednoho točeného piva mohli vyrazit z Prahy na horu Říp. A ještě by vám něco zbylo.

V přiloženém videu se na tento netradiční test, který se neobešel zcela bez komplikací, můžete podívat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy