Elektřina i nafta stejně škodlivé: Toto je nejekologičtější pohon

Touto pistolí natankujete nejekologičtější palivo | foto: Škoda Auto

V současné době si můžete vybírat vozy s různými druhy pohonů a jejich kombinací: benzin, nafta, zemní plyn, LPG či elektřina. Který z nich však v současné době zatěžuje životní prostředí nejméně? Německá organizace přichází s překvapivou odpovědí.

Podle studie německé agentury ADAC jsou pro životní prostředí nejméně škodlivé vozy s pohonem na zemní plyn. V porovnání srovnatelných vozů na benzin, naftu a elektrovozy zásobované energií, která pochází výhradně z neobnovitelných zdrojů, vychází CNG nejlépe. Teprve elektrovůz získávající energii ze 100% obnovitelných zdroj by dokázal bilanci vozu na zemní plyn překonat.

Scala G-TEC | foto: Škoda Auto

Výzkumný institut Joanneum Research pro ADAC vyhodnotil emise CO2 u automobilů z C-segmentu (např. VW Golf), které najezdí ročně 15 000 km a jejich celková životnost je 15 let. Do energetické bilance jsou zahrnuty nejen emise vzniklé při výrobě a likvidaci vozu, ale i emise vznikající při výrobě, přepravě a spalování daného paliva.

Nejhůře dopadla vozidla s benzinovými motory. Na druhém místě jsou společně elektrické a naftové vozy, které jsou stejně škodlivé. Vzhledem k vysokému podílu hnědého a černého uhlí v německé národním energetickém mixu, dopadly elektrovozy takto špatně. Také výroba baterií, při které vzniká velké množství skleníkových plynů, přispěla ke špatnému výsledku.

Volkswagen ID.3 bude mít smysl až zvládneme energii získat 100% z obnovitelných zdrojů | foto: Volkswagen

Zkoumání uhlíkové stopy různých pohonů je předmětem mnoha diskuzí. Jedním z důvodů je to, že zejména pro výrobu baterií jen málo veřejných a důvěryhodných údajů a různé podmínky studií vedou k různým výsledkům. Ve státech z vysokým podílem energie z obnovitelných zdrojů mají elektrovozy smysl, Německo mezi tyto státy však (zatím) nepatří.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy