Poslední nový vůz se jménem SAAB je k mání, má najeto jen 5 kilometrů

SAAB 9-3 Aero | foto: NEVS

Mrzí vás, že si už nemůžete koupit nový SAAB? Teď je asi vůbec poslední možnost, jak si takový vůz pořídit. Do aukce totiž míří poslední nový vůz s tímto jménem, má najeto jen 5 kilometrů a pod kapotou má spalovací motor.

NEVS, neboli New Electric Vehicle Sweden se dostal ke zbytkům po Saabu v roce 2014 a dokonce na krátkou dobu restartoval ve Švédsku výrobu původní spalovací 9-3. Tehdy ještě pod jménem Saab, o to však v následujících letech přišel, když majitel názvu, švédská zbrojovka Saab neprodloužila NEVS licenční smlouvu z důvodu finanční nestability. Stejně tak firma přišla o právo používat logo, které Saab sdílel se Scanií. 

SAAB 9-3 Aero | foto: Saab

Model 9-3 však žije dál, v Číně byla nedávno uvedena do prodeje jeho elektrická verze, stále vycházející z druhé generace vozu. Nový majitel NEVS, jihočínský Evergrande Group, má ale velké ambice, stát se největším světovým výrobcem elektromobilů, což se mu může podařit. 

Dnes tu ale máme něco z historie. Jeden z posledních vyrobených kusů spalovacího SAABu 9-3 Aero, tedy posledního vozu nesoucího jméno SAAB na přídi, i když už bez typického loga. Kus z malé 420 kusové série byl vyroben ve Švédsku v roce 2014, poté nastal definitivní konec tradiční švédské automobilky. Vzhledem ke stavu, v jakém je stříbrný vůz nabízený k prodeji, lze o něm mluvit jako o vůbec posledním novém SAABu, jaký si můžete koupit. 

NEVS 9-3EV | foto: 汽车之家

Stříbrný kousek má pod kapotou přeplňovaný čtyřválec o objemu 2 litry a výkonu 217 koní, maximální točivý moment je 350 Nm. Převodovka je automatická, šestirychlostní, od japonského Aisinu. Vůz má navíc najeto jen 5 kilometrů, opravdu tedy jde o nový, ani nezajetý vůz. Původně mělo jít o kus připravený pro nárazové testy, ke kterým nakonec nedošlo, proto se dochoval ve stavu v jakém je.

Pokud máte zájem, můžete si tento kousek celý tento víkend prohlédnout v NEVS v Trollhattan, během festivalu Saab Car Museum. Samotná akce proběhne koncem roku, žádné další informace ale NEVS zatím nezveřejnil. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy