Citroën slaví 100 let, koncept 19_19 ukazuje budoucnost značky

Citroën 19_19 | foto: Citroën

Francozská automobilka Citroën byla založena v roce 1919, letos tedy slaví sto let existence, výročí samozřejmě doprovází několik konceptů. Nedávno představený mini elektromobil Ami:One dnes doplňuje větší Citroën 19_19.

Dle Citroënu má nový koncept symbolizovat dvě hlavní oblasti, na které se značka ve své budoucnosti zaměří: odvážný design a komfort pro 21. století. Oboje koncept zavádí do extrému, což poznáte už na první pohled. 

Citroën 19_19 | foto: Citroën

Plně prosklená kabina stojí vysoko nad vozovkou, postavena na nejnovější verzi hydraulického odpružení Progressive Hydraulic Cushions, jenž v současné době využívá třeba model C5 Aircross. Tlumiče odpružení s hydraulickými dorazy jsou jednodušší než dříve používané hydropneumatické odpružení, dle Citroënu však nabízí stejnou úroveň komfortu. 30" kola jsou vybavena senzory, které snímají vozovku před vozem a upravují nastavení tak, aby se zvýšil komfort a snížil hluk přenášený od kol do interiéru. 

Samotná kabina se designem inspirovala ve světě letadel, na něž odkazuje kromě kapkovitého tvaru i odkrytými motory a vyčnívajícími senzory Lidaru na střeše. Odvážný design doplňují LED světlomety na obou koncích, táhnoucí se přes celou záď i příď. Na modročerné karosérii se také ukazuje původní logo, které Citroën používal od roku 1919.

Citroën 19_19 | foto: Citroën

V interiéru je Citroën podobně odvážný jako v exteriéru, odkazuje ale i na minulost. Fanoušky značky potěší asi zejména volant s jedním ramenem, tak jak bylo zvykem na těch nejlegendárnějších modelech. Sedadlo řidiče je tvarováno pro lepší oporu těla, spolujezdcovo křeslo se pak inspiruje v sedačkách business třídy letadel. Cestující vzadu se usadí do pohodlného gauče s pružným výpletem sloužícím jako opěrka hlavy. 

Jako každý moderní koncept je i 19_19 samozřejmě elektrický a nabízí možnost autonomního řízení. Pro pohon využívá dva elektrické motory s kombinovaným výkonem 456 koní, díky čemuž by měl dosáhnout zrychlení z nuly na sto za pět sekund a maximální rychlosti 200 km/h. 100 kWh baterie pak postačuje pro 800 kilometrů dojezdu v cyklu WLTP. Rapidní nabíjení by mělo bých schopno dodat 600 kilometrů dojezdu za pouhých 20 minut, nová technologie induktivního nabíjení pak možnost dobíjet vůz bezdrátově. Tyto informace jsou ale samozřejmě poněkud zbytečné, protože Citroën 19_19 se nikdy nemá dostat do sériové výroby. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy