Jak minimalizovat škody při bočním nárazu? Připomeňme si unikátní vlastnost Audi A8

Audi A8 | foto: youtube.com

Poslední generace modelu Audi A8 sice byla představena již v druhé polovině roku 2017, její pokročilé bezpečnostní technologie nás však dodnes nepřestávají udivovat. Jedním příkladem za všechny je schopnost vozu detekovat blížící se boční náraz a jedním pohybem minimalizovat jeho možné následky.

Řeč je o systéme Pro Sense Side, který je v našich očích dodnes malým technologickým zázrakem. Senzory na boku automobilu totiž neustále sledují okolní provoz a v případě hrozící kolize je vůz schopen během chvíle přizvednout inkriminovanou stranu až o 8 centimetrů.

Na první pohled to může vypadat zvláštně, ve skutečnosti se však jedná o geniální tah. Automobil tak totiž přesměruje energii nárazu do co nejnižšího místa, kde je karoserie nejpevnější. A i když může znít jako maličkost, pro posádku může těchto osm centimetrů světlé výšky znamenat zásadní rozdíl.

Rozhodně se přitom nejedná o jedinou chytrou technologii, kterou je Audi A8 vybavena. Díky nespočtu senzorů a kamer je vůz schopen řidiči pomoci vymanévrovat z úzkých prostor, nebo zabránit poškrábání drahých litých disků o obrubník.

zdroj: youtube.com

Vyjmenováváním všech bezpečnostních a asistenčních systémů bychom nejspíš strávili skutečně dlouhou dobu, nicméně o to asi nikdo nestojí. Mnohem důležitější je totiž skutečnost, že zatímco nyní jsou podobné vymoženosti určeny pouze pro vrchol nabídky, postupem let se budou dostávat i do dostupnějších modelů, jak připomíná web Carscoops, který tento bezpečnostní systém opět připomněl. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy