Lexus natočil dokument o japonských řemeslnících. Je 7 let dlouhý

Takumi | foto: Lexus

Chcete se podívat na dokument o výrobě aut? Lexus nedávno jeden natočil, pokud jej ale chcete vidět celý, udělejte si čas na dalších 7 let. Takumi: A 60,000-Hour Story on the Survival of Human Craft totiž trvá tak dlouho, jako stát se mistrem svého řemesla.

V japonštině existuje slovo Takumi, které označuje řemeslníky, kteří jsou skutečnými mistry ve svém oboru. Aby se takto mohl označovat, musí do svého řemesla vložit alespoň 60 tisíc hodin práce. To znamená asi 7500 osmihodinových šichet, tedy asi 20 let práce. A právě 60 tisíc hodin trvá dokument, který o svých řemeslnících nechal natočit Lexus.

Důvodem pro vznik dokumentu, jehož celý název je Takumi: A 60,000-Hour Story on the Survival of Human Craft, je kromě reklamy pro automobilku také touha ukázat, že o opravdové mistry svých řemesel je stále zájem, i přes stále rozšířenějši automatizaci v průmyslu. Dalším ohrožením pro tradiční přístup je také současná touha po okamžitém nabytí čehokoliv. 

zdroj: Lexus

Dokument režiséra Claye Jetera se zaměřuje na čtyři takové řemeslníky. Zaměstnance dílny Lexusu Katsuaki Suganumi, tesaře Shigeo Kiuchi, umělkyni využívající papír Nahoko Kojima, a kuchaře Hisato Nakahigashi. Každý z nich vypráví svůj příběh a předvádí své řemeslo.

Délka dokumentu je samozřejmě spíše marketingový trik a způsob jak na sebe upozornit, reálně bylo natočeno jen zlomek z celkové délky. Většina stopáže se sestává z opakování záběrů na řemeslníky pracující na svém produktu. Celý dokument si ale můžete pustit na stránkách Lexusu, pokud v následujících sedmi letech nemáte co dělat. Existuje ale i podstatně zkrácená verze o 54 minutách, která se objeví Prime Video a dalších platformách. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy