Dodávka EZ-FLEX bude výhrou pro živnostníky? Renault má ambiciózní plán

Renault EZ-FLEX | foto: Renault

Renault patří k evropským premiantům v prodeji elektrických vozů zejména díky modelu Zoe. Nově představená dodávka Renault EZ-FLEX může bilanci firmy ještě vylepšit.

Pokud budeme brát celou alianci Renault-Nissan-Mitsubishi, máme dokonce největšího světového výrobce elektromobilů. Kromě osobních elektromobilů se Renault věnuje také užitkovým vozům. V současné nabídce Renaultu najdeme elektrické Kangoo, Master a kupodivu také užitkovou verzi vozítka Twizy. 

Renault EZ-FLEX | foto: Renault

Nově představený Renault EZ-FLEX je narozdíl od elektrických dodávek Renaultu už od počátku zamýšlen jako čistě elektrický automobil. To znamená jiný přístup k designu a také rozvržení auta. Díky umístění baterie i motoru do podvozku se Renaultu podařilo vytvořit vůz s téměř perfektním využitím prostoru a minimálním půdorysem. 

Máte rádi auta? Hledáme nové lidi do redakce. Napište nám na redakce@autoroad.cz a staňte se naším redaktorem.

Záměrem nové dodávky je využití v městech jako rozvážkové vozidlo, pro tzv. rozvoz na poslední míli. I přes miniaturní rozměry,  EZ-FLEx je dlouhý 3,86 metru, široký 1,65 metru a vysoký 1,88 metru, nabízí tři metry krychlové místa pro zboží. Kromě toho nabízí rozsáhlé možnosti konfigurace zadní části, dle přání klientů.

Renault EZ-FLEX | foto: Renault

Mnoho technických údajů Renault neudává, dojezd malého vozidla je ale 150 kilometrů, což by mělo bohatě stačit pro zamýšlené účely, podobné vozy denně ujedou jen kolem 50 kilometrů. Poloměr otáčení je jen 4,5 metru a řidič má z kabiny skvělý výhled, i přístup do kabiny, díky široce otevíratelným dveřím. 

Renault plánuje postavit 12 dodávek EZ-FLEX a nabídnout je firmám, živnostníkům a městům v Evropě na dvouleté období. Během toho budou všemožnými senzory vybavené dodávky zjišťovat informace o počtu ujetých kolometrů, spotřebě, zastavení, otevírání dvěří apod. Tato data pak automobilka využije pro další vývoj svého užitkového elektromobilu, aby co nejlépe vyhovoval reálným podmínkám využití.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy