Design nové Ginetty s 600 koňovým osmiválcem je kontroverzní. Polovina vozů je už ale prodána

Ginetta | foto: Ginetta

Na nadcházejícím Ženevském autosalonu se kromě hromady elektrických a autonomních konceptů představí také zástupce staré školy. Supersport britské značky Ginetta pod zvláštně tvarovanou karosérií nabídne osmiválec s výkonem 600 koní.

Ginetta je jednou z mnoha britských malosériovek, které si svým tempem produkují tradičně vypadající sporťáky a u kterých často není jasné, jestli ještě existují. V Leedsu sídlící firma vznikla už v roce 1958 a kromě silničních sporťáků s tradičním, lehce konzervativním designem z jejich továrny vyjíždějí i okruhové speciály. Ginetty závodí jak ve vlastní sérii Ginetta GT4 SuperCup, tak i LMP1 a LMP3.

Ginetta | foto: Ginetta

Právě u LMP1 si vzala firma inspiraci pro svůj nejnovější počin, supersport zatím označovaný pouze jako Ginetta. Zejména přední část karbonové karosérie jasně odkazuje na prototypy prohánějící se po Le Mans, záměrem je vytvořit co nejvíce přítlačné síly. Příď proto vypadá, jak by tam v továrně kus auta zapoměli namontovat, rozhodně ale na silnici nepůjde přehlédnout. 

Exteriéru odpovídá také na britskou malosériovku odvážná technika. Pohon zajišťuje u Ginetty navržený atmosférický šestilitrový osmiválec s hliníkovým blokem, uložený uprostřed. Výkon výrobce udává jako 600 koní a 700 Nm, což vzhledem k váze vozu jen 1150 kg znamená impresivní poměr výkonu k hmotnosti 545 koní na tunu. Sílu na kola přenáší šestistupňová sekvenční převodovka s pádly pod volantem. 

Ginetta | foto: Ginetta

I přes okruhové DNA vozu se v interiéru cestující setkají s docela rozsáhlou výbavou, včetně parkovacích kamer, sedaček z alcantary, vyhříváním oken či bezdrátovým nabíjením mobilu. Vůz také dostane ABS a řízení trakce.

Nová Ginetta vznikne ve velmi omezené sérii pouhých 20 kusů, z čehož 12 je už prodaných. Cenu zatím firma veřejně neoznámila, měla by se však pohybovat kolem 12 milionů korun. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy