Toyota ukázala sci-fi interiér autonomních vozidel, který slibuje zatím netušené možnosti

Toyota concept for autonomous vehicle | foto: youtube.com

Zřejmě jako reakce na blížící se největší světový veletrh spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas Toyota představila dva koncepty interiéru pro svá budoucí autonomní vozidla. Oba koncepty jsou nabité technologiemi, na které se těšíme. Pojďme si je tedy blíže představit.

První koncept Toyoty nese označení ACES (Active Comfort Engagin Space, neboli prostor s aktivním komfortem) a je navržen pro použití v autonomních vozidlech úrovně 4. Automobil má tedy stále ještě volant, aby bylo možné do řízení zasahovat v případě náročnějších provozních podmínek, jakou jsou například sníh a led. Volantem však tradiční uspořádání interiéru končí. Přístrojový štít i celá palubní deska vypadá více než futuristicky, nemluvě o "plovoucích" ovladačích předních sedadel, které se nacházejí před loketní opěrkou. 

Aniž bychom znali detailní informace, jedním ze systémů, které koncept obsahuje, je "physique and posture detection system". Tento systém využívá kamery a senzory v sedadlech, díky kterým sedadlo automaticky nastaví bezpečnou a komfortní polohu. Sedadla vybavená tímto systémem mají navíc osobní klimatizační systém, který monitoruje teplotu každého pasažéra samostatně a je tedy schopen ohřát či ochladit jednotlivce nebo okolí, podle požadavku cestujících. 

Toyota Boshoku (0:58) | zdroj: youtube.com

Systém ACES však nekončí pouze u osobní klimatizace, ale dokáže monitorovat dokonce aktuální náladu, kterou je schopen rozeznat z vašeho hlasu i senzorů v sedadle. Podle toho je systém schopen vás uklidnit různými kombinacemi ambientního osvětlení, masážních funkcí a hudby, pokud má pocit, že jste ve stresu. Přitom vás však bude stále udržovat vzhůru, protože úroveň autonomního řízení 4 stále počítá s tím, že řidič bude v určitých situacích zasahovat do řízení. No řekněte, nezní to skvěle? My se na tuhle hudbu budoucnosti rozhodně těšíme!

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy