Obrněný Zetor Gerlach? Nová úroveň armádní obrany, modularity, mobility pro různé mise

Nové taktické obranné vozidlo 4x4 Zetor GERLACH | foto: Zetor Engineering

Nové taktické obranné vozidlo 4x4 s názvem Gerlach z dílny společnosti Zetor Engineering Slovakia je mezi osmicí uchazečů o tendr slovenské armády. Projekt nabízí novou úroveň obrany, modularity, mobility a komfortu pro nejrůznější typy nasazení.

Návrh nového vojenského vozidla pochází z dílny Zetor Engineering Slovakia, jež je součástí skupiny HTC Investments. S novým vozidlem se aktuálně uchází o tendr slovenské armády na více než čtyři sta víceúčelových vozidel 4x4. Testování osmice kandidátů, včetně vozidla Gerlach, probíhá od konce června ve VTSÚ Záhorie.

Společnost dnes svůj nejnovější projekt představila i prostřednictvím oficiálního videa. Jeho autorem je produkční filmová společnost Pixels Production. Informace o vozidle v něm doplňují reálné záběry z testování. To probíhalo v minulých týdnech a na terénním okruhu se při něm ověřovalo, zda Gerlach dostojí teoretickým předpokladům.

ZETOR ATV – Taktické obranné vozidlo 4x4 GERLACH (1:58) | zdroj: youtube.com


Testovány byly jak rychlost a vlastnosti vozidla při pohybu terénem, tak i další parametry, jako například schopnost překonávat vertikální i horizontální překážky – v tomto případě zákop o šířce jednoho metru a schod o výšce půl metru – či stoupavost vozidla. I v tomto ohledu Gerlach splnil očekávání konstruktérů.

Projekt, který cílí nejen na slovenský trh, ale i další země, jež budou v nejbližších letech realizovat nákup obdobné bojové techniky, je připravený i na vysokou volitelnou balistickou a protiminovou ochranou až na STANAG 4569 volume 3 proti improvizovaným výbušným zařízením. Kabina vozidla je dimenzována tak, aby se do ní pohodlně vešlo až šest členů posádky o váze do 120 kg a výšce až 190 centimetrů. Prostor pro náklad pojme až 1 500 kg zátěže, v případě nouze pak i další posádku.

Potenciální zákazníci mají možnost konfigurovat prostor pro posádku na 2+2, 2+3, a dokonce i 2+4 členy, přizpůsobit však lze též samotné využití vozidla. Rodina vozidel Gerlach již nyní počítá s variantami pickup, ambulantní vozidlo, RCWS (vozidlo s dálkově ovládanou zbraňovou stanicí), vozidlo s manuálně ovládanou zbraňovou stanicí a také HWS (Heavy Weapon System). V případě zájmu lze tento výčet rozšířit také o variantu RDV, tedy vozidlo rychlého nasazení.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy