Za benzín nemusíte dávat tisíce. Jak jezdit s co nejmenší spotřebou?

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Ceny benzinu rostou a jezdit úsporněji je stále větší umění. Přesto to jde s pomocí několika jednoduchých triků zvládnout.

1. Lehká noha na plynu

Pomalá jízda, rovná se úsporná jízda. Ne, vždy tomu tak ale je. Jezdit se dá svižně a přesto úsporně, chce to mít pouze lehkou nohu na plynu. Nejdůležitější jsou pomalé, plynulé rozjezdy a brždění. Čím častěji se rozjíždíte, tím větší máte spotřebu. Krizová místa jsou tedy všechny křižovatky, kolony, ale i místa, kde je rozbitá silnice, všude tam kde musíte zpomalit.

Pokud jezdíte v centru města, narazíte na křižovatku doslova na každém rohu, proto nemá cenu nikam pospíchat. V situaci, kdy například uvidíte na křižovatce červenou, jeďte pomalu a k semaforu dojeďte klidně na neutrál nebo to dobrzděte motorem.

Provoz tím nezpomalíte, stejně byste museli na červené zastavit, takto je dokonce možné, že se mezitím rozsvítí zelená a vy můžete pokračovat. Stejně tak, když zdálky vidíte zelenou, je pravděpodobné, že tam tak dlouho nevydrží, proto k semaforu také dojeďte na neutrál.

2. Použijte k brždění motor

Pokud máte motory se vstřikováním, stačí včas sundat nohu z plynu. Takové brždění se nejvíc vyplatí právě na křižovatkách nebo při brždění z kopce.

3. Staré známé rozjezdy

Při rozjezdu se snažte co nejdřív zařadit vyšší stupně, podmínkou ale je, že se otáčky nesmí dostat pod 1500 otáček za minutu!

4. Pozor na pneumatiky

Správné natlakování pneumatik ovlivňuje také spotřebu paliva.

5. V lehkosti je síla

Zbavte se všeho co vaše auto tíží a co nutně v tu chvíli nepotřebujete, například nosiče na kola. Odborníci nedoporučují ani tankování plné nádrže, protože to zvýší váhu automobilu a tím i spotřebu.

Nakonec rada nejednodušší a přesto nejčastěji opomíjená. Plánujte si cesty. Pokud je to možné je dobré se vyhnout kolonám a křižovatkám.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy