Téměř nejetá Lancia Stratos byla na prodej. Hodnotu má 10 plně vybavených Superbů

Lancia Stratos ve slušivé červené barvě | foto: bringatrailer.com

Jedna z automobilových ikon se v USA prodávala v aukci za závratnou vyvolávací cenu. Ta výsledná byla ovšem ještě o cca polovinu původní ceny vyšší.

Lancia Stratos je perlou italského automobilového průmyslu. Rallyová verze silničního speciálu byla homologována v roce 1974 a ve svém prvním roce se zúčastnila skupiny 4 mistrovství světa, ve které vydržela ještě dva roky. Dle homologačních standardů mělo vzniknout 500 exemplářů, nakonec jich výrobní závod opustilo pouze 492.

Tyto výrobní počty v dnešní době prakticky neumožňují sehnat zánovní kus, a pokud se někde najde, tak za neskutečnou cenu. Jeden z majitelů se ale rozhodl svůj klenot prodat a umístil jej na portál Bring a Trailer s vyvolávací cenou 310 000 USD. Ta konečná se ovšem vyšplhala na astronomických 475 000 USD.

Nabízený exemplář měl výrobní číslo 44 a od svého zrození jej drželi pouze dva majitelé. Většinu svého života strávil ve své rodné Itálii, posléze byl převezen do USA. Na tachometru měl v okamžiku prodeje 71 008 km. Před zadní nápravou je ukryt motor Ferrari Dino V6 o objemu 2.4 l o výkonu 190 k. Poháněna je prostřednictvím manuální pětistupňové převodovky zadní náprava. Prodaný vůz by měl být dle předchozího majitele po kompletním mechanickém servisu a ve stoprocentním stavu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy