Na světový rekord stačilo jen 314 koní a dvě důležité schopnosti

Rekordní Caterham 620S | foto: Caterham

Tentokrát se světový rekord podařilo zapsat v poněkud netradiční disciplíně. Chris Hoy kroužil s Caterhamem Seven tzv. "Donuts", což je sice na jednu stranu anglický výraz pro koblihy, ale zároveň se jedná o označení momentu, kdy se se svým automobilem točíte kolem jednoho bodu a vaše protáčející se zadní kola vytváří na asfaltu krásná kolečka, která připomínají právě americké koblihy, tedy donuty.

A právě v této činnosti vznikl nový světový rekord, který si připsal šestinásobný olympionik Sir Chris Hoy a sportovní automobil Caterham Seven 620R. Celkem společně zvládli 19 donutů za 60 sekund, čímž se zapíší jak do knihy světových rekordů, tak do knihy nejdivnějších světových rekordů. Samotný pokus o zdolání rekordu se uskutečnil ve Velké Británii a stal se součástí oslav 60. výročí produkce ikonických sporťáků Seven.

Zdolání podobně šíleného rekordu si samozřejmě vyžaduje i správně šílený stroj - a Chris Hoy si zvolil skvěle. Model 620R totiž pohání 2.0 litrový motor Ford Duratec o výkonu 231 Kw (314 koní) a navíc je vybaven samosvorným diferenciálem, což z něj činí ideálního adepta. Navíc byl obut na sportovních pneumatikách Avon ZZS, které sice jsou legální i na silnicích, ale nejčastěji se používají během šampionátů Caterham Motorsport. Nesmíme pak zapomenout na dvě velmi důležité schopnosti jezdce, mistrné ovládání volantu a plynu.

Caterham Seven stanovil velmi netradiční rekord (1:15) | zdroj: youtube.com

Součástí této rok trvající oslavy bylo kromě driftování i představení dvou nových retro modelů. Seven Sprint ladil čistě na nostalgickou notu a nabízel elegantní retrovzhled a motor o výkonu 59 kW (80 k). O něco výkonnější Seven Supersprint pak nabídl také retro design, ovšem výkon se posunul na 75 kW (95 k). Oba modely byly limitovanou edicí a oba dva se rozprodaly rekordně rychle, jak jsme vás již informovali.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy