Plánujete cestu k moři? V tyhle dny rozhodně nejezděte!

Pokud vyrazíte na dovolenou ve správný den, máte velkou šanci, že se vyhnete klasickým dálničním zácpám a kolonám | foto: pixabay.com

Každý rok se z celé Evropy vydávají miliony lidí na cesty do jižních přímořských oblastí. Bohužel ale každý rok velká část lidí zůstane stát v nekonečné koloně a připravuje se tak o čas, který mohli strávit koupáním, opalováním nebo prohlížením památek. Vy se ale letos můžete této situaci vyhnout.

Protože se s počátkem i koncem letních prázdnin pojí i nemalé dopravní komplikace, vyplatí se investovat trochu času  do naplánování nejen správné trasy, ale i správného času, kdy na evropské silnice vyrazit. ÚAMK si proto pro řidiče přichystalo přehlednou tabulku letních prázdnin v 28 státech Evropské unie, Norsku a Švýcarsku.

Termíny letních prázdnin totiž nejsou jednotné. Spolu s Českými školáky si vlno od 1. července do 1. září budou užívat i jejich vrstevníci v Belgii, Irsku a Polsku. Ještě o měsíc dřív ale začíná volno dětem z Bulharska nebo Litvy. Naopak hůř jsou na tom studenti z Bavorska, kterým prázdniny začínají až 29. července a končí 11. září. 

cestováníTermíny letních školních prázdnin 2017 ve státech EU 28, Norsku a Švýcarsku | foto: ÚAMK

Období letních prázdnin je ale pevně spjato i s cestováním. Podle údajů z českého statistického úřadu podnikli Češi během minulého roku v měsících červenec a září na 2,555,000 cesto do zahraničí, kde nocovali déle než 4 noci. Nejoblíbenější destinací bylo klasicky Chorvatsko, v jeho závěsu se drželo Slovensko, Rakousko a Řecko.

Se zvýšeným provozem na silnicích a dálnicích tak bude potřeba počítat po celé období prázdnin, ovšem z minulosti víme, že nejhorší období bude během začátku a konce prázdnin. "Určitě se vyplatí vyhnout se cestování v době, kdy v dané zemi začínají či končí školní prázdniny. Termín, kdy vyrazíme na dovolenkový pobyt, či se z něho naopak budeme vracet, je tak dobré pečlivě naplánovat. A také je dobré předem zjistit, kde typicky může doprava váznout, a tedy připravit si záložní objízdnou trasu pro případ vážnějších komplikací,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Upřesnění termínů letních školních prázdnin 2017 ve vybraných evropských státech | foto: ÚAMK

Z pohledu letního cestování můžeme za nejrizikovější dny považovat pátky a soboty. Již tradičně je absolutně nejhorší cestovat do zahraničí 28. až 30. července. V tuto dobu začínají prázdniny v nejlidnatějších německých spolkových zemích, a proto očekáváme dopravní kolaps téměř všech tras do letních destinací v Evropě,“ dle zkušeností predikuje dopravní situaci Petr Vomáčka z ÚAMK.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy