Suzuki se chystá na Měsíc

Vozítko týmu Hakuto, na jehož stavbě se podíleli odborníci z atomobilky Suzuki | foto: Suzuki

Japonská automobilka Suzuki má ve svém repertoáru několik modelů malých, ale velice schopných off-roadů. Díky těmto zkušenostem se tak stala součástí týmu Hakuto, který koncem roku vyšle robotické vozítko na Měsíc.

Tým Hakuto je jedním z pěti, který se probojoval do finále soutěže Google Lunar XPRIZE. Cílem této soutěže je sestavit robota schopného pohybu po měsíčním povrchu, dopravit ho na Měsíc, absolvovat vzdálenost 500 metrů a odeslat záběry povrchu ve vysokém rozlišení. Odměna za splnění těchto úkolů činí více jak 20 milionů dolarů.

Povrch Měsíce je ale velmi členitý a pokrytý velice jemným prachem. Proto se k týmu Hakuto připojili odborníci ze Suzuki, kteří mají bohaté zkušenosti se stavbou vozů do těžkého terénu. To ostatně potvrzují modely jako Samurai, Vitara či Jimny. Konstruktéři z automobilky se podíleli na návrhu celého podvozku i pohonného systému. Zároveň ale museli brát ohledy na váhu celého vozítka. Vynést jeden kilogram do vesmíru totiž stojí cca 1 milion dolarů.

Ke startu do vesmíru by mělo dojít koncem roku 2017, pravděpodobně 28. prosince. O vynesení do vesmíru se postará indická nosná raketa PSLV. Začátkem roku 2018 je očekáváno přistání na Měsíci.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy