Přezuli jste na letní, ale zastihl vás sníh? Víme, kdy můžete vyjet bez postihu

Sních na silnicích překvapil v dubnu mnohé řidiče | foto: ADAC

Aprílové počasí je zkrátka nevyzpytatelné. Před pár dny se mnozí z nás chystali odzimovat bazény, jiní poprvé vyjeli s kabriolety a pomalu všichni přezuli zimní pneumatiky na letní. V minulých dnech ale teploty spadly nebezpečně nízko a někde se objevil i sníh

Pokud jste jedni z těch, kteří už svůj vůz přezuli na letní pneumatiky, jistě vás teď napadá pár otázek spojených se zákony a bezpečností na silnicích.Pojďme si ale nejdřív projít zákonnou stranu mince.

Zákon hovoří o použití zimních pneumatik poměrně jasně. Jejich použití je povinné od 1. listopadu do 31. března za podmínek, kdy: A) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, B) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. 

Výjimku však tvoří místa, kde je umístěna dopravní značka C15 a. Ta řidiči na dané komunikaci nařizuje použití zimní výbavy bez ohledu na počasí. Platnost této značky je navíc od novelizace v roce 2016 celoroční. Její platnost může omezit na určité období pouze dodatková tabulka. 

Značka C 15a nařizuje celoroční použití zimní výbavy | foto: Ministerstvo dopravy

Co se týče jízdních vlastností vozu, letní pneumatiky postrádají v chladnějším období svou přilnavost, vzorek se rychle zanáší sněhem a postrádá dostatečnou hloubku, aby kola mohla správně zabírat. Pokud tedy musíte vyjet na silnici, jezděte zvláště obezřetně a rychlost vždy přizpůsobte stavu vozovky. Fakt, že na většině území budete jezdit s letními pneumatikami po sněhu zcela legálně, vás totiž nezbavuje zodpovědnosti.

Nejlepší variantou, pokud jste v oblasti kde sníh napadl, je však nechat vůz doma a zvolit jiný typ přepravy. Ušetříte si tím mnoho starostí, financí a zejména se nebudete vystavovat zbytečně vysokému riziku úrazu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy