Autonomní vozidla by se měla testovat na dálnici D2. Hrozí nám nebezpečí?

Nissan | foto: Nissan

Svět jde kupředu a s ním i vývoj autonomních vozidel. Ta by se navíc měla dle posledního jednání testovat i u nás.

Vozidla bez řidiče tak nejspíše začneme brzy potkávat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na nedávném jednání se o tom rozhodlo na základě schválení českým ministrem dopravy Danem Ťokem, místopředsedy slovenské vlády pro investice a informatiku Petera Pellegriniho a zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

Testování autonomních vozidel si přálo české ministerstvo dopravy již delší dobu, jenže až doteď vše vypadalo beznadějně. "Chtěli bychom udělat přeshraniční projekt na dálnici D2 mezi Bratislavou a Brnem, otestovat dostupná zařízení a ve spolupráci s mobilními operátory zkoumat například problematické přechody z jedné sítě do druhé," uvedl k celé věci Pellegrini.

Nyní zbývá jen jediné. Až se zajistí oblast financování a dostatečně kvalitně zpracuje harmonogramu celého projektu, pak nejspíše začneme na trase Brno - Bratislava potkávat vozidla, v jejichž kabině nebudou klasičtí řidiči. Stejně tak bude vytyčen okruh, kudy auta budou jezdit. A co se týče otázky bezpečnosti, údajně se nemáme čeho bát. Tak uvidíme...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy