Nehoda kvůli zasněženým značkám. Kdo za ni může?

V létě je dopravní značky čitelná, ale jak se chovat v zimě? | foto: Pexels.com

Sníh je pro řidiče nepřítelem číslo jedna, což jsme během letošní zimy již několikrát pocítili. Pokud například vyjedete se zasněženou registrační značkou nebo sněhem pokrytou karosérií vozu, zaplatíte nemalou pokutu. Jak je to ale se zakrytým dopravním značením?

Vodorovné nebo svislé dopravní značení je pod sněhem, tudíž za případnou nehodu nenesu zodpovědnost. Premisa některých řidičů, která je ale ve většině případů mylná. Začít by měl každý řidič u sebe, respektive toho, jak se při jízdě na sněhu chová. Pokud totiž z vozovky, nebo případně také ze svislé značky u vozovky, není jisté, jestli se může v daném úseku předjíždět, nepředjíždějte. ÚAMK radí, chovat se jako kdyby na silnici byla plná čára, i kdyby ve skutečnosti pod sněhem byla přerušovaná. Maximální opatrnost je v zimě velice důležitá.

Pokud přijedete na křižovatku, kde značení sice je, ale je pod vrstvou sněhu, snažte se všímat tvaru dopravní značky. Například „stůj, dej přednost v jízdě“ má tak specifické tvarování, že jej nelze přehlédnout ani pod bílou pokrývkou. Samozřejmě to platí i o dalších tabulích, takže je v daný okamžik jasné, jak by se měl řidič zachovat.

Nakonec ale stejně může nastat situace, kdy dojde k nehodě, jelikož značení bylo překryté sněhem. Pak je dobré situaci v daný okamžik po havárii vyfotografovat, aby pro další jednání jak s policií, tak například pojišťovnou, bylo zjevné, že řidič nenese odpovědnost za danou havárii, protože se neměl podle čeho orientovat. V zákoně takovou situaci skutečně najdeme, musí ji ale potvrdit policie, přivolaná na místo nehody. A právě pro ni je dobré mít připravenou i případnou fotodokumentaci.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy