Nissan konečně spustil výrobu nové Micry. Na konkurenci si pořádně došlápne

Pátá generace Nissanu Micra je od základu nová, nabídne tři různé motory. | foto: Nissan

Z výrobní linky závodu ve francouzském městě Flins začaly sjíždět první nové Nissany Micra. Po sedmileté pauze se navíc výroba modelu Micra vrací do Evropy.

Micra páté generace se vyznačuje ještě výraznějším designem, přepracovaným interiérem a samozřejmě novou paletou pohonných jednotek. První dodávky vozů prodejcům Nissan i zákazníkům se na hlavních evropských trzích rozeběhnou v první polovině února. Prodej v České republice následně začne v dubnu.

Model Micra se v Evropě začal poprvé prodávat v roce 1983 a je modelem, který se s více než sedmi miliony celosvětově prodanými kusy od své konkurence značně odlišuje. Pátá generace vrací Micru do samého srdce evropského segmentu hatchbacků třídy B.

Nový Nissan Micra se vyrábí ve francouzském městě Flins, v závodě, který provozuje alianční partner Nissanu – automobilka Renault. Nová Micra je prvním osobním Nissanem, který se vyrábí v evropském závodě společnosti Renault. Vůz je postaven na upravené verzi platformy Nissan s názvem „V-platform“.

Závod u města Flins, které leží západně od Paříže, má s výrobou hatchbacků pro evropský trh rozsáhlé zkušenosti. Rozkládá se na ploše 237 hektarů, byl otevřen už v roce 1952, jde tak o nejdéle fungující závod, ve kterém Renault Group vyrábí automobily. V současné době se zde vyrábí modely Renault Clio a Renault Zoe.

Předseda představenstva společnosti Nissan Europe Paul Willcox k tomu řekl: „Zahájení výroby zcela nové Micry je okamžikem, který si zaslouží oslavu. Výroba nové Micry totiž ztělesňuje spolupráci v Alianci Renault-Nissan.“ Dále ještě dodal: „Tím, že jsme se zaměřili na současné požadavky a budoucí očekávání našich zákazníků, jsme posunuli evropský segment kompaktních vozů na novou úroveň. Zcela nová Micra je výjimečný vůz, který se vyznačuje výrazným designem, moderním interiérem a výbornými jízdními vlastnostmi.“

Nový Nissan Micra navíc nabídne prvky výbavy, mezi něž patří například inteligentní upozornění na vybočení z jízdního pruhu – bezpečnostní systém, který dokáže Micru v případě potřeby citlivými korekcemi vrátit do správného směru jízdy. Nechybí ani audiosystém BOSE Personal, který obsahuje reproduktory zabudované do hlavové opěrky řidiče. Řidiči tak poskytuje výjimečný panoramatický zvukový zážitek.

Pod kapotou nové Micry najdeme celkem tři motorizace. Základ představuje atmosférický litrový tříválec o výkonu 54 kW (73 k) s točivým momentem 95 Nm, následuje tříválcová přeplňovaná devítistovka s výkonem 66 kW (90 k) a točivým momentem 140 Nm (+ 10 Nm při overboostu) a naftová patnáctistovka o výkonu 66 kW (90 k) s točivým momentem 220 Nm. Všechny tři jednotky mají poháněná přední kola přes pětistupňovou manuální převodovku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy