Volkswagen dostal další ránu. Musí odkoupit od zákazníka škodovku s dieselem

Škoda Yeti 2.0 TDI DSG Monte Carlo | foto: Roman Havlín

Emisní aféra německého koncernu Volkswagen zřejmě ještě pořádně nekončí. Zemský soud v německém Hildesheimu mu totiž nově nařídil povinnost odkoupit naftovou škodovku.

Celý případ se týká zatím jen jednoho poškozeného zákazníka. Ten vlastnil Škodu Yeti s naftovým dvoulitrem a s překvapivou zprávou přišel týdeník Focus. Podle něj je vydaný rozsudek zatím nepravomocný, jenže i tak se jedná o tvrdý dopad na konto koncernu VW.

Prakticky se jedná o přelomový rozsudek. Může za to fakt, že soud určil vyplatit náhradu zákazníkovi přímo vedení značky. Až doposud však tuhle povinnost vykonávali samotní prodejci. Podle Focusu se rozsudek pořádně rozjel s ostrými výrazy na samotný Volkswagen.

Soud navíc rozhodl ve prospěch majitele škodovky z důvodu, že instalování podvodného softwaru do motorů zkrátka nemohlo uniknout pozornosti nejvyššího vedení společnosti Volkswagen. Už dříve se ale nechali Martin Winterkorn a Ulrich Hackenberg slyšet, že o podvodech s emisními testy prostě nevěděli.

Ještě horší je situace v USA. Tam skončil ve vazbě Oliver Schmidt, jenž je manažer německé automobilky Volkswagen. Zástupci značky na trhu v Severní Americe hrozí trest až 169 let odnětí svobody. Ten řídil americké oddělení firmy pro dodržování regulačních předpisů od roku 2014 do března 2015 a je obviněn ze spiknutí s cílem zakrýt manipulace s emisemi před regulačními orgány.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy