Američané vracejí Volkswageny s motory TDI. Má to jeden na první pohled viditelný háček

Volkswagen Golf GTD Variant | foto: Roman Havlín

Když letos došlo na propuknutí skandálu s emisemi u motorů koncernu VW, americké zastoupení značky spustilo program na odškodnění. Američané však přišli na fígl, jak to výrobci vrátit i s úroky.

Pojem vrátit tady berte doslova, jelikož se zjistilo, že po vrácení postiženého auta dostanou majitelé odškodné ve výši 5100 až 10 000 dolarů. To není zrovna málo, jenže i tak se našli tací, co chtěli vrácení auta pojmout po svém. A jak se ukazuje, docela dobře se to daří.

Samotný odkup má samozřejmě nastavené pevné podmínky, takže se počítá s tím, že auto bude vráceno v pořádku a s dotyčným motorem. To znamená, že vůz musí být pojízdný. Jenže u této formule vlastně smlouva končí a dále není stanoveno, do jaké míry musí být vrácené auto kompletní.

Výsledek? Někteří šikovnější majitelé vracejí své Golfy a Jetty doslova očesané o některé díly karoserie nebo části techniky. Po internetu dokonce běhá fotografie, kde je ukázán Golf šesté generace. Ten jeho majitel vrátil amerického dealerovi, přičemž vozu chybí přední světla, nárazníky a plato zavazadelníku. I tak ho ale prodejce během 15 minut převzal.

Do jisté míry odstrojená auta tak nejspíše v USA opravdu jde odkupovat, nebo spíše výrobce se tomu nijak nebrání. A kolik vlastně onen majitel za svého "polo" Golfa dostal? Díky výpisu z účtu bylo zjištěno, že výrobce vyplatil 21 tisíc dolarů, což je v přepočtu lehce přes půl milionu Kč.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy